Twee werelden samen
“Al het groen dat door de orkaan was weggevaagd is weer terug gegroeid, maar als door bepaalde wijken rijdt zie je verwoeste huizen en gebouwen
“Het voelt heel dubbel: aan de ene kant is al het groen dat door de orkaan was weggevaagd weer terug gegroeid en de prachtige azuurblauwe baaien zijn er nog steeds, maar als je door bepaalde wijken rijdt zie je verwoeste huizen en gebouwen. Van mensen op straat hoor je dat ze het moeilijk hebben en via collega’s hoor ik dat mensen bang zijn voor de toekomst. Verder begint het langzaam weer te lopen – supermarkten zijn open maar veel grote hotels die belangrijk zijn voor de werkgelegenheid, zijn nog gesloten.”
“Het is niet leuk om te erkennen dat je hulp nodig hebt, daarom bieden we de maaltijden aan op alle scholen en aan alle kinderen
“Dagelijks voorziet het schoolmaaltijdenprogramma meer dan 4.000 schoolkinderen op de 18 publieke basisscholen op het eiland van ontbijt en een warme lunch. Op deze manier willen we ervoor zorgen dat kinderen voldoende eten krijgen en hun schoolwerk weer kunnen oppakken. Het is niet leuk om te erkennen dat je hulp nodig hebt, daarom bieden we de maaltijden aan op alle scholen en aan alle kinderen. Dus niet, ‘dit kind wel, dit kind niet’. We willen met het programma ook een beetje financiële druk bij de ouders vandaan halen. Zo kunnen ze zich richten op de wederopbouw van hun eigen huis of gaan werken om geld te verdienen voor hun gezin.”
Waar komt al het eten vandaan?
“De inkoop, bereiding en verspreiding van de maaltijden vereist een grote logistieke planning. De voedselvoorraden, die via zeecontainers aankomen, worden drie weken van tevoren besteld. Een groep van 25 mensen staat elke ochtend om 5 uur klaar om de maaltijd te bereiden en een viertal kleine vrachtwagens levert de maaltijden aan de basisscholen.”
“In de festivalwereld zijn ze gewend aan het bereiden van maaltijden voor grote groepen
“Terwijl het Rode Kruis goed is in het nagaan waar de hulpvraag het grootst is en er via bestaande connecties voor kan zorgen dat de hulp bij de juiste personen terechtkomt, zijn de inzichten uit de festivalwereld van groot belang voor het op poten zetten van dit project. In de festivalwereld zijn ze gewend aan het bereiden van maaltijden voor grote groepen. We hebben erg veel gehad aan de kennis van Open-House – hoe de operatie in de praktijk moest worden uitgevoerd, welke materialen en hoeveel mensen er nodig zijn, de logistiek die erbij komt kijken en welke maaltijden zich lenen voor zulke hoeveelheden.”
“Daarnaast is ook de werkmentaliteit uit de festivalsector enorm waardevol; stressbestendigheid en inventiviteit zijn van groot belang. Er doen zich geregeld situaties voor die net even anders gaan dan gepland. Als de watertoevoer het niet doet en je moet afwassen omdat er de volgende ochtend weer 4.000 maaltijden klaar moeten slaan moet je snel een oplossing kunnen vinden.”