ID&T draagt bij aan noodhulp op Sint-Maarten

Festivals willen goed doen. Duurzaamheid staat in de festivalwereld al langer hoog op de agenda. Denk aan statiegeldbekers, composttoiletten en het broodje hamburger dat langzaam uit het festivalbeeld verdwijnt. Nieuwer is de aansluiting die de festivals zoeken bij de humanitaire sector. Op Sint-Maarten hebben Open-House (ID&T) en het Rode Kruis de handen recentelijk ineengeslagen. Samen leveren zij schoolmaaltijden aan ruim 4.000 schoolkinderen.

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Tijdens ADE Green bespraken Juriaan Lahr, hoofd Internationale hulpverlening van het Rode Kruis, en Job Nijs, managing director van Open-House – een innovatieplatform voor festivals opgezet door ID&T en het ministerie van Economische Zaken hun samenwerking. OneWorld schreef eerder over de samenwerking tussen twee partijen die op het eerste gezicht mijlenver van elkaar af lijken te staan, maar toch veel raakvlakken hebben: zowel een vluchtelingenkamp als een festivalterrein moet razendsnel opgebouwd kunnen worden en op beide locaties zijn er grote groepen mensen die eten, energie en afvalpunten nodig hebben.

Twee werelden samen

De partners bundelden inmiddels ruim een jaar geleden hun kennis en krachten om te kijken of een vertaalslag tussen de twee werelden mogelijk is. Hoewel het in het DNA van beide partijen verweven zit om in crisissituaties snel, inventief en met beperkte middelen hulp te bieden, houden de partijen er een heel andere werkwijze op na. “Op een festival is er ruimte om fouten te maken en daar vervolgens van te leren,” aldus Nijs. “Het Rode Kruis gaat voorzichter te werk. Ze moeten een publieke verantwoording afleggen en fouten kunnen grotere implicaties hebben omdat er mensenlevens op het spel staan”, stelt Lahr.

Al het groen dat door de orkaan was weggevaagd is weer terug gegroeid, maar als door bepaalde wijken rijdt zie je verwoeste huizen en gebouwen

Het afgelopen jaar zijn er een aantal tenders opgezet voor bedrijven die oplossingen kunnen bieden op het gebied van energie, douche- en toiletvoorzieningen en verlichting. Een aantal producten, zoals mobiele zonnepanelen (Mobisun, Renovagen) en een stille windmolen (Windleaf), werden de laatste jaren getest op Mysteryland. Het huidige schoolmaaltijdenproject op Sint-Maarten is het eerste project dat uit de samenwerking is voortgevloeid. Nadat orkaan Irma begin september over Sint-Maarten raasde, bekeken Open-House en het Rode Kruis hoe zij gezamenlijk hulp konden bieden. Nadat ideeën als speeltuinen en soupkitchens werden afgeschoten, werd uiteindelijk gekozen voor de schoolmaaltijden – ontbijt en lunch – voor meer dan 4.000 schoolkinderen. Michiel Jurgens van het Rode Kruis coördineert ter plekke het schoolmaaltijdenproject dat nu zo’n 7 weken effectief is. De maaltijden worden in elk geval tot eind januari geleverd.
Hoe is de situatie op het eiland?
“Het voelt heel dubbel: aan de ene kant is al het groen dat door de orkaan was weggevaagd weer terug gegroeid en de prachtige azuurblauwe baaien zijn er nog steeds, maar als je door bepaalde wijken rijdt zie je verwoeste huizen en gebouwen. Van mensen op straat hoor je dat ze het moeilijk hebben en via collega’s hoor ik dat mensen bang zijn voor de toekomst. Verder begint het langzaam weer te lopen – supermarkten zijn open maar veel grote hotels die belangrijk zijn voor de werkgelegenheid, zijn nog gesloten.”

Het is niet leuk om te erkennen dat je hulp nodig hebt, daarom bieden we de maaltijden aan op alle scholen en aan alle kinderen

Wat houdt het project precies in?
“Dagelijks voorziet het schoolmaaltijdenprogramma meer dan 4.000 schoolkinderen op de 18 publieke basisscholen op het eiland van ontbijt en een warme lunch. Op deze manier willen we ervoor zorgen dat kinderen voldoende eten krijgen en hun schoolwerk weer kunnen oppakken. Het is niet leuk om te erkennen dat je hulp nodig hebt, daarom bieden we de maaltijden aan op alle scholen en aan alle kinderen. Dus niet, ‘dit kind wel, dit kind niet’. We willen met het programma ook een beetje financiële druk bij de ouders vandaan halen. Zo kunnen ze zich richten op de wederopbouw van hun eigen huis of gaan werken om geld te verdienen voor hun gezin.”

Waar komt al het eten vandaan?
De inkoop, bereiding en verspreiding van de maaltijden vereist een grote logistieke planning. De voedselvoorraden, die via zeecontainers aankomen, worden drie weken van tevoren besteld. Een groep van 25 mensen staat elke ochtend om 5 uur klaar om de maaltijd te bereiden en een viertal kleine vrachtwagens levert de maaltijden aan de basisscholen.”

In de festivalwereld zijn ze gewend aan het bereiden van maaltijden voor grote groepen

Blijken de inzichten uit de evenementensector toepasbaar in de praktijk?
“Terwijl het Rode Kruis goed is in het nagaan waar de hulpvraag het grootst is en er via bestaande connecties voor kan zorgen dat de hulp bij de juiste personen terechtkomt, zijn de inzichten uit de festivalwereld van groot belang voor het op poten zetten van dit project. In de festivalwereld zijn ze gewend aan het bereiden van maaltijden voor grote groepen. We hebben erg veel gehad aan de kennis van Open-House – hoe de operatie in de praktijk moest worden uitgevoerd, welke materialen en hoeveel mensen er nodig zijn, de logistiek die erbij komt kijken en welke maaltijden zich lenen voor zulke hoeveelheden.”

“Daarnaast is ook de werkmentaliteit uit de festivalsector enorm waardevol; stressbestendigheid en inventiviteit zijn van groot belang. Er doen zich geregeld situaties voor die net even anders gaan dan gepland. Als de watertoevoer het niet doet en je moet afwassen omdat er de volgende ochtend weer 4.000 maaltijden klaar moeten slaan moet je snel een oplossing kunnen vinden.”

Festivalorganisaties geven bezoekers het groene voorbeeld

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons