Achtergrond

ICT-sector Afrika crisisbestendig

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

De analisten van Frost & Sullivan denken niet dat investeerders door de kredietcrisis kopschuw zijn geworden om in opkomende economieën te investeren. Afrika is volgens de marktanalisten, net als Latijns-Amerika, nog steeds interessant voor beleggers. “In deze turbulente tijden mikken investeerders op groeimarkten”, zegt Lindsey McDonald ICT-analist bij Frost & Sullivan. Daarnaast maken de lage lonen Afrika aantrekkelijk voor internationale bedrijven om er hun productie of delen daarvan naar te verplaatsen. Ook de klantenservice wordt steeds meer naar Afrika geoutsourced. Wie straks een probleem heeft met zijn mobiele telefoon krijgt straks wellicht een helpdeskmedewerker uit Nairobi aan de lijn.

 

 

Glasvezel

 

Mo Ibrahim
Celtel oprichter
Mo Ibrahim, schopte
het tot miljardair.

Vooral over de toekomst van ICT in Oost-Afrika is Frost & Sullivan optimistisch. Vanaf juni zal de eerste van de vijf onderzeese glasvezelkabels die ten oosten van Afrika komen te liggen, in gebruik worden genomen. Door deze glasvezelkabels kan goedkope en snelle internettoegang binnen het bereik van 250 miljoen Afrikanen komen. Hierdoor zouden de verdiensten in de Oost-Afrikaanse ICT sector van 164 miljoen dollar in 2007 kunnen stijgen naar 788 miljoen dollar in 2014.

 

Dat Frost & Sullivan ondanks de economische crisis groeiperspectieven voor Afrika’s ICT-sector ziet, wil overigens niet zeggen dat Afrika als geheel de dans ontspringt. Door de kredietcrisis is het voor bedrijven lastig om geld te lenen en moeten ze kosten zien te besparen. Dat geldt ook voor Afrikaanse bedrijven. Dat Frost & Sullivan optimistisch zijn over de Afrikaanse ICT-sector heeft vooral te maken met de potentiële markt van internet en mobiele telefoongebruikers die het continent biedt.

 

Bekijk ook de special van AllAfrica over de toekomst van ICT in Afrika.

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons