ICT en het platteland

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

In grote lijnen kan ik haar betoog volgen – het is waar dat te veel projecten op het vlak van ICT en ontwikkeling worden ingegeven door ideëele motieven, waarbij de economische duurzaamheid op de achtergrond komt te staan. Menig telecenter in Afrika is ten onder gegaan aan geprojecteerde informatiebehoeften en overspannen verwachtingen van computergebruik door ongeletterden.

Drie randvoorwaarden voor het succesvol inzetten van ICT's zijn de aanwezigheid van human resources, van infrastructuur en van geld. In de meeste rurale gebieden in Afrika kan daaraan niet worden voldaan. Minder zwart-wit ligt de situatie in de kleinere steden, waar de randvoorwaarden in beperkte mate aanwezig zijn. In het stadje Kita (35.000 inwoners) in West-Mali heeft IICD een privé-telecenter ondersteund, dat fotocopie, fax-, telefoon- en Internet-diensten aanbiedt. De 'killer-application' in dit via de weg moeilijk bereikbare stadje bleek de deal te zijn die de ondernemer sloot met PMU, die de in Mali populaire weddenschappen rond paardenraces organiseert. Met het regelmatig uitprinten en verspreiden van de uitslagen en de prognoses van deze races heeft de ondernemer zich verzekerd van een basis-inkomen, kan hij drie man personeel aanhouden en is hij in staat om gemeente-ambtenaren, economische agenten en andere burgers van electronische diensten te blijven voorzien.

 

Overigens denk ik dat de trek naar de hoofdstad wel degelijk afgeremd kan worden door te investeren in betere informatie-voorzieningen in kleine en middelgrote steden. Naast 'geld' is een van de motieven van veel intellectuelen om naar de grote stad te gaan, vooral de betere beschikbaarheid daar van informatie om zich verder te ontwikkelen. Door de intelligentsia op het platteland mogelijkheden te bieden om de ontwikkelingen op het vakgebied bij te houden, regelmatig contact met vakgenoten te hebben, op een efficiëntere manier geneesmiddelen te kunnen bestellen etc., wordt het werken buiten de hoofdstad mogelijk al iets aantrekkelijker. Het door IICD gesteunde gezondheids-project Keneya Blow'n in Mali, waarbij personeel van regionale ziekenhuizen via Internet de mogelijkheid krijgt om expert-colleges vanuit Europa en Bamako te volgen en andere vakgerichte informatie te bekijken, is daar een mooi voorbeeld van.

 

 

 

François Laureys

Programme Manager Capacity Development

International Institute for Communications and Development

Den Haag

http://www.iicd.org

http://www.keneya.net

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons