Hulp, samenwerking, ontwikkeling… let op je woorden!

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Ontwikkelingshulp, ontwikkelingssamenwerking, internationale samenwerking: in de publieke discussie worden deze termen vaak door elkaar gebruikt. Maar zijn ze wel uitwisselbaar? Of roepen deze verschillende termen ook verschillende associaties op? NCDO zocht het uit in een representatieve steekproef onder 1523 Nederlanders. Ze kregen één van de termen voorgeschoteld en moesten zeggen welk woord als eerste bij…

Wordle ontwikkelingshulpOntwikkelingshulp, ontwikkelingssamenwerking, internationale samenwerking: in de publieke discussie worden deze termen vaak door elkaar gebruikt. Maar zijn ze wel uitwisselbaar? Of roepen deze verschillende termen ook verschillende associaties op?

NCDO zocht het uit in een representatieve steekproef onder 1523 Nederlanders. Ze kregen één van de termen voorgeschoteld en moesten zeggen welk woord als eerste bij hen opkwam. En dat blijkt per term te verschillen. Zo worden de termen ontwikkelingshulp en ontwikkelingssamenwerking vooral geassocieerd met Afrika, armoedebestrijding en hulp. Internationale samenwerking daarentegen wordt roept beelden op van handel, economie, geld en Europa.

De vraag is vervolgens of de woordkeuze ook gevolgen heeft voor de steun van de Nederlandse bevolking voor overheidsbestedingen op dit terrein. Dit blijkt inderdaad zo te zijn. Internationale samenwerking kan op méér steun rekenen dan ontwikkelingssamenwerking en ontwikkelingshulp.

Meer weten? Het onderzoek is hier te lezen of te downloaden.   

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons