Houd het vakblad overeind!

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

De ontwikkelingssector is in roerig vaarwater gekomen. Het politieke draagvlak voor ontwikkelingshulp lijkt historisch laag, terwijl de publieke discussie wordt gedomineerd door schreeuwerige artikelen waarin de 'strijkstok' en het 'falen van de hulp' breed worden uitgemeten. Ondertussen is de sector vooral met zichzelf bezig. Onderling lijkt de discussie te worden gedomineerd door de klacht dat de 25%-regeling van het medefinancieringsstelsel concurrentie tussen hulporganisaties in de hand werkt en de onderlinge samenwerking binnen de sector ondermijnt.

Nieuwe ontwikkelingen in ons werkveld in ontwikkelingslanden, maar ook in Nederlandse en Europese beleidsdiscussies, nopen tot continue reflectie en discussie over de wijze waarop de sector haar taak armoede te bestrijden in ontwikkelingslanden nog beter kan uitvoeren. Waar kan dat beter dan in een eigen vakblad vóór en dóór de sector.

Maar dat het samenwerken in de ontwikkelingssector inderdaad moeilijk blijkt wordt nog wel het meest geïllustreerd door de ontwikkelingen rondom ViceVersa. Sinds founding father SNV besloot het tijdschrift na 41 jaar niet langer meer uit te willen geven, leidt ons vakblad een 'zwervend' bestaan. Terwijl het logisch lijkt dat het uitgeven van een dergelijk vakblad ondersteund wordt door de hele sector, loopt de ViceVersa hoofdredacteur en de tijdelijke uitgever MDF met het tijdschrift onder de arm stad en platteland af om het blad in de lucht te houden.

De vraag of ontwikkelingsorganisaties samen kunnen werken, hangt uiteindelijk niet af van de wijze waarop een overheid of welke actor in het ontwikkelingsdebat dan ook, zich opstelt. Geen 25%-regeling hoeft samenwerking in de weg te staan, wel een mogelijk gebrek aan een (al dan niet gezamenlijke) visie! En juist een vakblad als ViceVersa kan het ontwikkelingsdebat mede faciliteren en daarmee bijdragen aan die visie. Wij doen graag mee aan dit debat. Inmiddels hebben ook wij onze verantwoordelijkheid genomen en een betaald abonnement genomen op het vakblad wat naar onze mening haar taak ook in de komende jaren dient in te vullen.

Aad van den Heuvel, Frans Bieckman, Louk de la Rive Box, Mirjam Vossen, Ralf Bodelier, Paul Hoebink, Jan Pronk, Marc Broere, Tony van der Meulen, Lilianne Ploumen, Lau Schulpen, Arie de Ruijter, Bas de Gaay Fortman, Ton Dietz, Dick Wittenberg, Nico Kussendrager, Eelco Fortuijn, Jan Donner, Dorothé Appels, Dick Bol, Ria Brouwers, Hedwig Bruggeman, Yannick du Pont, Frits van Exter, Jan Greven, André Leliveld, Jos Mooij, Nico van Niekerk, Hedwig Siewertsen, Kees Zevenbergen, Hans Verploeg, Alan Fowler, Heerko Dijksterhuis, Hans Ariens

Wilt u uw naam toevoegen aan deze lijst? Mail dan naar: redactie@viceversaonline.nl

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons