Houd de Noordpool wit

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

In het Noordpoolgebied zijn de effecten van klimaatverandering al duidelijk zichtbaar. Gletsjers smelten, en ijsvelden worden kleiner. In september 2007 is zelfs de kleinste hoeveelheid zomer-ijs ooit gemeten: 4,26 miljoen vierkante kilometer. Dat is 40 % minder dan het gemiddelde in de periode 1979-2000!

_webpopup_ijsbeer_docu

Één van de witte inzendingen
Foto: WNF

Het Noordpoolgebied strekt zich uit over de noordelijke gedeelten van Noorwegen, Zweden, Finland, Groenland, IJsland, Canada, Rusland en de Verenigde Staten. Deze landen zijn dan ook de 'eigenaar' van het gebied. Maar dat is meteen ook het gevaar: al deze landen moeten samenwerken om de Noordpool te behouden. Deze landen zien echter ook de bodemschatten die geëxploiteerd kunnen worden.

Het is nu of nooit voor de Noordpool. De toekomst van de ijsbeer en andere pooldieren dreigt letterlijk weg te smelten.

Hoe werkt het?
Het Wereld Natuur Fonds is een actie gestart om de Noordpool wit te houden. Maak een witte foto van jezelf en zet het resultaat op de website van het Wereld Natuur Fonds. Verkleed je als ijsbeer, hang al je witte was in de wind aan de waslijn of trek gewoon een wit T-shirt aan. De origineelste witte acties worden beloond met leuke witte prijzen met als hoofdprijs een ballonvaart.

De bedenkers van de drie origineelste acties krijgen een unieke kans om mee te doen aan het lobbywerk van het Wereld Natuur Fonds in Den Haag. Alle foto's van witte acties worden verzameld en in september als fotopetitie aangeboden aan het Nederlandse kabinet.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons