CORRECTIE: Eind 2015 is OneWorld overgeschakeld naar een beveiligde HTTPS-verbinding. Daardoor is de teller voor Facebook gereset en zijn de meeste likes voor dit artikel weggevallen.
'Hopelijk gaan de moslims in Nederland aan de slag om straks een volwaardige plek op te eisen in het parlement.' Activist Frank van der Linde wil daar graag aan bijdragen.
Eergisteren reageerde Lodewijk Asscher op het nieuwe rapport van het Sociaal Cultureel Planbureau over Nederlanders van Marokkaanse en Turkse afkomst. Blijkt dat zij toch niet massaal IS een warm hart toedragen, zoals Asscher vorig jaar zei op basis van het Motivaction rapport. Ze keuren IS bijna allemaal af, net als de rest van Nederland.
Mea culpaatje
De blunder van Asscher is zo groot, dat er geen tapijt meer te vinden is waar hij zijn blunder nog onder kan vegen. Dus dan maar een mea culpa. Nou ja, een mea culpaatje. Hij baalt ervan dat hij een rol heeft gespeeld bij de stigmatisering van Marokkanen en Turken. Verder valt het vooral op dat het wederom om hem zelf gaat. Asscher vond het namelijk ‘heel naar om te merken dat [hij] plotseling door sommige mensen met wie [hij] al jaren nauw had samengewerkt, niet meer vertrouwd werd.’ Niet de grote schade die hij heeft aangericht in dit land betreurt hij zeer (namelijk het stevig hebben bijgedragen aan de vervreemding van Marokkanen en Turken ten opzichte van de rest van de bevolking), maar dat zijn relatie met deze mensen is verstoord. Tjonge jonge.
Hoe fout Asscher is omgegaan met dat Motivaction-rapport liet Argos TV in juli al zien in de docu ‘De Gewenste Resultaten’. De titel zegt al genoeg. Motivaction zelf stelde dat het geen goed plan was om het rapport naar buiten te brengen, want het was slechts een verkenning. Maar Asscher wilde coûte que coûte er mee naar buiten, en noemde de resultaten vervolgens ‘verontrustend’.
Uitgekotst
Het veroorzaakte een schok onder Marokkanen en Turken in Nederland. Het leidde tot een breuk in de PvdA-fractie, waarbij de Nederlandse kamerleden van Turkse komaf Kuzu en Öztürk opstapten. Zij zijn nu druk doende de eigen beweging DENK vorm te geven. De PvdA is verder gegaan met excuus-allochtoon Marcouch, die inmiddels onder moslims na zijn oproep om te onderzoeken of salafistische organisaties kunnen worden verboden nog meer wordt uitgekotst (excusez le mot) dan Aboutaleb met zijn ‘rot toch op’ uitspraken.
Niet dat veel moslims in Nederland iets hebben met het salafisme, maar verbieden van organisaties die gelinkt zijn aan een stroming in de islam is ridicuul. Je zou in Nederland eens moeten opperen om orthodoxe joodse organisaties te verbieden, omdat er binnen deze stroming ook extremisten zitten die moslims haten. Dan zou het land te klein zijn. Pak de extremisten aan, en laat de islam, het jodendom en stromingen daarbinnen met rust.
Boeien…
En alsof de blunder met het Motivation-onderzoek nog niet genoeg was, stelde Asscher in juni op basis van het rapport ‘Antisemitisme onder jongeren in Nederland’ dat hij geschokt was door de uitkomsten van het onderzoek. Twaalf procent van de moslims in Nederland denkt niet zo positief over joden in Nederland. Dat het rapport voorts stelt dat 34 procent van de christenen niet zo positief denkt over moslims. Boeien…
Asscher (net zo als Marouch en Aboutaleb) heeft met zijn handelswijze de afgelopen tijd grootschalige bijgedragen aan de toch al snelle polarisatie binnen onze maatschappij. En dat niet alleen. Hij heeft ook gewoon veel Marokkaanse en Turkse Nederlanders berooft van geld. Voor Marokkanen en Turken was het na Asscher’s uitspraken nog moeilijker om aan werk en stageplaatsen te komen. Zou Asscher daar eigenlijk juridisch voor aansprakelijk gesteld kunnen worden?
Aanpappen met moslims
Asscher peinst er niet over om op te stappen. Integendeel. Nu probeert hij weer aan te pappen met de moslims in Nederland. Het lijkt er op dat Asscher zich inmiddels een beetje zorgen begint te maken over het doorslaan van extreem-rechts (en zijn handreiking naar moslims was nog voor 'Geldermalsen'). Het deels meebewegen door de PvdA met Geert Wilders heeft toch niet gewerkt, begint nu kennelijk binnen de PvdA door te dringen (goh), en dus is de PvdA begonnen met terugbewegen naar links en dus het opnieuw aanpappen met moslims.
Mag toch hopen dat de moslims in Nederland daar niet intrappen en gewoon hun eigen partijen oprichten en hun plek gaan opeisen in het parlement. In dat kader is het interessant om te zien wat DENK en NIDA gaan doen. DENK zal zich snel moeten ontdoen van haar Turkse imago, anders zullen alleen Nederlanders van Turkse komaf op hen stemmen in 2017. Beter zou het zijn als er een brede islamitische partij in de tweede kamer komt, waar moslims (religieus en cultureel) zich echt thuis voelen, en die keihard vecht voor hun belangen. De PvdA zal de harten van de moslims niet meer heroveren, en helaas is voor veel moslims de SP ook geen alternatief. Te wit, om het maar bot zeggen.
Islamitische SGP
Ik ben zelf niet van de religieuze partijen. Religie hoort wat mij betreft niet prominent in de politiek. Maar de huidige situatie vraagt om een grootschalige invasie van moslims in de Tweede Kamer. Als tegenwicht uiteraard tegen de PVV en VVD, maar ook tegen het CDA, de CU en de SGP. Laat er vooral ook een soort islamitische SGP in de kamer komen. Alleen dan wordt de hypocrisie ten aanzien van de SGP glashelder. Alsof een islamistische partij die vrouwen als tweederangs beschouwd ooit getolereerd zal worden. Pas sinds 2006 kunnen vrouwen lid worden van de SGP, en nog steeds hebben vrouwen feitelijk binnen de SGP niet volledig dezelfde rechten en mogelijkheden als mannen. Hoe is het mogelijk dat dat in 2015 nog steeds getolereerd wordt, zeker door politici die de mond vol hebben van vrouwenonderdrukking binnen de islam?
Het slechtste dat Nederland in 2017 kan overkomen (of eerder, als het kabinet voortijdig valt) is dat een groot aantal moslims in Nederland helemaal niet meer gaat stemmen. Dan wordt de polarisatie compleet. Hopelijk komt het niet zo ver, en gaan moslims nu aan de slag om straks een volwaardige plek op te eisen in het parlement. Via de gevestigde partijen is het niet gelukt en gaat dat niet lukken. Dan maar met eigen partijen. Als ik daartoe kan bijdragen, dan doe ik dat graag.