Achtergrond

Hollands Next Top Lobbyist naar New York

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Uit negentig kandidaten werd business student Bo Cornelissen (26) uit Den Bosch gekozen tot Hollands Next Top Lobbyist. Zij vertrekt binnenkort naar New York om de wereldwijde wapenhandel aan de kaak te stellen.

Gefeliciteerd!
“Ja, dank je! Ik ben zelf ook erg blij en trots.”

Kandidaten moesten zoveel mogelijk handtekeningen verzamelen om steun te krijgen voor een nieuw wapenhandelsverdrag. Hoe heb jij dat aangepakt?
“Ik heb de meeste fysieke handtekeningen opgehaald op school en bij medereizigers in de trein. In totaal wel 829. Tegelijk had ik de petitie op Facebook gezet en mijn studiegenoten en collega’s gemaild. Een vriend met honderden Twitter volgers had mijn vraag om handtekeningen ge-retweet. Maar wat bleek: mijn social mediacampagne leverde uiteindelijk maar 31 virtuele handtekeningen op. Echt contact werkt toch beter.”

En we lazen dat de jury jouw plan om aandacht te krijgen voor de campagne voor het wapenhandelsverdrag ook wist te waarderen.
“Ja, daar ben ik erg enthousiast over. Op drie plaatsen tegelijk in Nederland -Groningen, Maastricht en Amsterdam- zal tegelijk een flash mob plaatsvinden. Geheel in James Bond’s Golden Eye-stijl gaan dan mannen in smoking kostuum met een zilveren koffertje, en vrouwen in spionnen regenjas, op een heel drukke plek vijf minuten compleet stil staan. Dat gaat de nodige aandacht opleveren!”

Nu mag je gelijk aan de bak in New York. Daar vinden komende maand onder aanvoering van de Verenigde Naties de onderhandelingen plaats over het eerste internationale wapenhandelsverdrag.
“Ik kijk enorm uit naar mijn reis en het kijkje achter de schermen bij de VN. Als dit verdrag er tijdens deze top komt, ben ik getuige van een stuk geschiedschrijving. Dat is écht heel bijzonder.”

Opmerkelijk, een business student die gaat lobbyen voor handelsbeperkingen?
“Ja, ik ben vóór een open markt, maar niet als mens, dier of milieu hieronder lijdt. Een verdrag voor wapenhandel zou een enorme verbetering zijn voor de mensenrechten omdat het zorgt voor transparantie in de wapenhandel, waardoor overheden sneller ter verantwoording kunnen worden geroepen en ngo’s gerichter actie kunnen voeren. “

Heb je nog tips voor andere aspirant top lobbyisten?
“Weet wie je bent, waar je passie voor hebt en wat je wilt in het leven. Blijf dicht bij jezelf, dan heeft je lobby de grootste kans van slagen.”

Goede reis!
“Tot snel!”

De verkiezing van Hollands Next Top Lobbyist maakt onderdeel uit van de Control Arms-campagne van Amnesty International, Oxfam Novib en IKV Pax Christi.
 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons