Hoe maak jij je wereldreis betaalbaar?

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Ben je op zoek naar een alternatieve manier om zo goedkoop mogelijk te reizen? Oneworld zet een paar ideeën voor je op een rij:

Begpacking? Ja, je leest het goed: een combinatie van ‘begging’ (bedelen) en backpacking. De term wordt gebruikt voor reizigers die hun trip bekostigen door tijdens hun verblijf in het buitenland te gaan bedelen. De trend is omstreden en krijgt op internet forse kritiek. Veel twitteraars vinden het onethisch om te bedelen op plekken waar  mensen soms zelf nauwelijks kunnen rondkomen. 

Zo twittert Synergy:

 

Volgens Diego gaat begpacken ten koste van de lokale economie en van de armen ter plaatse: 

 

Ook de term ‘white privilege’ duikt regelmatig op. Rijk genoeg zijn om de reis te kunnen betalen, maar vervolgens bij de lokale bevolking gaan bedelen voor je levensonderhoud wordt door haast iedereen afgekeurd. Er zijn echter ook mensen die minder moeite hebben met deze nieuwe vorm van reizen. Zij roepen op om niet te snel te oordelen en dit fenomeen niet meteen af te wimpelen als verwend of vernederend. Je weet namelijk nooit precies wat hun achtergrond of situatie is. Niet iedereen die wit is heeft veel geld of een rijke familie. En andersom, niet iedereen die in een vakantieland woont is per definitie arm. Bovendien, misschien is iemand wel een paar dagen gedwongen te bedelen omdat hij toevallig beroofd is, en is het helemaal geen vooropgezet plan om de reis op die manier te betalen.

Wat vind jij? Gaat bedelen voor je eigen reisplezier te ver, of moet het kunnen? Vul onze poll in!

[[nid:50918]]

 

 

Alternatieven voor ‘begpacking’

en je op zoek naar een alternatieve manier om zo goedkoop mogelijk te reizen? Oneworld zet een paar ideeën voor je op een rij:

WWOOF
Wil je de handen uit de mouwen steken tijdens je reis en ben je op zoek naar een duurzamere optie? Wellicht is vrijwilligerswerk op een boerderij iets voor jou. Bij World Wide Oppurtunities for Organic Farming (oftewel WWOOF) kun je aan de slag bij een biologische boerderij. Zo leer je nieuwe plekken kennen en leer je ondertussen  groenten en andere gewassen te verbouwen.

Goedkoop en Duurzaam van A naar B
Wil je niet per vliegtuig omdat je dan teveel CO2 uitstoot? Ga dan eens op een alternatieve manier van A naar B. Je kunt bijvoorbeeld fietsen, dan doe je niet alleen het milieu een plezier, maar werk je meteen aan je conditie. Op de website https://www.warmshowers.org/ vind je mensen die gratis een rustplek aan rondtrekkende fietsers aanbieden. Maar je kunt natuurlijk ook de zeilen hijsen en per boot de wereld bereizen, zoals Olivier en Zoë doen. Lees hun verhaal hier.

Liften is ook een optie, maar zorg wel dat je het veilig doet! Je kunt gewoon naast de weg gaan staan met een duim omhoog, maar er zijn manieren waarbij je beter in de hand hebt bij wie je instapt. Via Gumtree (of download de app) kun je een advertentie zetten. Zo kun je eerst eens met iemand afspreken en onderling gegevens uitwisselen (vraag bijvoorbeeld of je een foto van hun rijbewijs mag maken en mail die dan aan een familielid). Meestal vinden mensen een beetje gezelschap wel gezellig en reis jij goedkoop door Engeland, Australië of een ander ver land!

Bushcrafting
Bij Bushcrafting leer je hoe je het beste kunt overleven in de wildernis: een soort scouting voor volwassenen. Het wordt steeds populairder, en je hoeft er niet eens ver voor van huis: je kunt bijvoorbeeld in de Belgische Ardennen terecht voor een cursus. Die lijkt op het eerste gezicht niet goedkoop, maar beschouw dat als een investering. Wanneer je eenmaal doorhebt hoe je (grotendeels) kan leven van de natuur zelf, kun je voortaan heel goedkoop gaan wildkamperen.

Goedkoop overnachten
Naast Airbnb en hostels zijn er andere manieren om op reis te gaan en tegelijkertijd kennis te maken met de lokale gewoontes. Via Couchsurfing kun je bij iemand thuis logeren. Zo leer je niet alleen de stad maar ook haar bewoners wellicht wat makkelijker kennen.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons