Hoe krijg ik de vrouwen de tuin in? ‘Vraag naar de wensen van de betrokkenen’

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Antwoorden op Het Dilemma Anneke Assendelft werd jaren geleden verliefd op Gambia en gaat er sindsdien vaak heen om mensen op allerlei manieren bij te staan. Nu wil ze een groentetuin beginnen met de vrouwen uit een klein dorp. In de vorige MyWorld vroeg ze zich af hoe ze de vrouwen bij dit project kan…

Anneke AssendelftAntwoorden op Het Dilemma

Anneke Assendelft werd jaren geleden verliefd op Gambia en gaat er sindsdien vaak heen om mensen op allerlei manieren bij te staan. Nu wil ze een groentetuin beginnen met de vrouwen uit een klein dorp. In de vorige MyWorld vroeg ze zich af hoe ze de vrouwen bij dit project kan betrekken.

Assendelfts vraag leverde tientallen lezersreacties op. Variërend van heel praktische tips over hoe ze de tuin moet ommuren tot strategische adviezen over traditionele man- en vrouwrollen en hoe je daar bij zo’n plan rekening mee kan houden. Sommige reacties waren vrij kritisch. Zo werd Assendelft een ‘typisch geval van een buitenlander die iets verzint voor lokale mensen’ genoemd. Ook werd haar aangeraden om te ‘stoppen met het helpen van zielige mensen en te zoeken naar de werkelijke oorzaken van het probleem’. Een aantal van deze opmerkingen legde ze naast zich neer. Zoals het advies om het probleem ‘bij de wortels aan te pakken’. ‘Wat zijn de wortels?’ vraagt ze zich af. ‘Moet ik president van Gambia worden? Dat kan niet, dus help ik mensen die het nodig hebben.’

Over de meeste reacties is Assendelft echter heel tevreden. Zo adviseerde een vrouw, die ze al bleek te kennen uit Gambia, om het bestemmingsplan van de grond voor de moestuin te laten vastleggen bij de overheid. De grond kan dan nooit door de familie van de alkalo (de burgemeester) worden geclaimd na diens overlijden. Nu staat de grond namelijk op zijn naam.

Ook het veelgehoorde advies om de wensen van de dorpsbewoners eerst goed te onderzoeken, heeft Assendelft ter harte genomen. Ze had de burgemeester al bezocht. Met de vrouwen die de moestuin gaan beheren, had ze informeel contact. Tijdens haar volgende reis heeft ze een uitgebreide vergadering met hen gepland. Ze denkt dat het nog minstens een jaar duurt voor de groentetuin er werkelijk is, maar de tips inspireren haar om door te zetten.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons