Achtergrond

Hoe fout is je telefoon?

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Grote elektronicamerken hebben veel impact op milieu en maatschappij. Ze gebruiken vaak gevaarlijke chemische stoffen uit conflictgebieden, verspillen veel, recyclen weinig en letten lang niet altijd op de arbeidsomstandigheden van werknemers in fabrieken en mijnen. De Nederlandse organisatie Rank a Brand onderzocht 20 elektronicamerken op 37 duurzaamheidscriteria. Om door Rank a Brand als A-merk bestempeld te worden, moet aan minimaal 28 criteria (75 procent) worden voldaan. Geen van de twintig merken is dit gelukt.

Feitjes en cijfers
• Slechts twee merken – Fairphone en Apple – kunnen aantonen dat zij conflictvrije tin gebruiken. Fairphone gebruikt ook eerlijke tantalium.
• Geen enkel merk heeft de schadelijke stoffen uit de productie gehaald, zoals ftalaten, beryllium, antimoon, broomhoudende vlamvertragers en pvc.
• Slechts 20 procent van de onderzochte merken heeft voor de komende vijf jaar doelen gesteld om duurzamer te worden.
• Alleen Apple, Fairphone en HP hebben een lijst gepubliceerd met de namen van smelterijen en fabrieken die aan hen leveren.
• Slechts negen merken publiceren de data van de eigen CO2-uitstoot en hebben deze tegelijkertijd met 10 procent verlaagd in de afgelopen vijf jaar.

Lees het volledige rapport (pdf). Zijn de rapportcijfers van jouw merk erg slecht? Zeg er wat van! Ga op Rank a Brand naar de pagina van een merk en klik rechts op 'geef [naam merk] een zetje'. Je kunt porren via email of Twitter.

Beeld boven: Fairphone/Flickr.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons