Hipstermoslims in Oost en West

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Moslims in de kledij van een hipster, en hipsters in de kledij van een moslim. Een paar jaar geleden kwam Shirin Mirachor op het idee van het project HIPSTER/MOSLIM. Aanstaande donderdag 13 oktober is de opening van de expositie op het Mercatorplein in Amsterdam-West.

“Ik las voortdurend negatieve dingen over moslims en dacht: ‘ik heb daar zulke andere associaties bij.’” Ik zit met Shirin in een klein caféetje op de grens van hip-Den Haag en de Schilderswijk. Een symbolische plek, gezien het onderwerp waar we over hebben afgesproken. Shirin is half Koerdisch-Irakees, en heeft juist warme ervaringen met haar islamitische omgeving daar. Ze wilde dat verbeelden: de manier waarop we mensen in hokjes plaatsen, terwijl we misschien veel meer delen dan we denken. Het project HIPSTER/MOSLIM was geboren.

Hipsters en moslims. Ook in Amsterdam-Oost, waar ik woon, wemelt het ervan. En van alles ertussenin. Hier haalt ook Mohammed zijn kinderen van school met een bakfiets, en hebben niet alleen de islamitische mannen een baard. Alleen haalt Mehmet-met-baard zijn koffie à 1,50 in het Turkse koffiehuis, en Tjeerd-met-baard ‘m in de bar daartegenover. Daar heet het een Caffè Americano en kost ie twee keer zo veel. Maar daar blijft het niet bij. Waar sommige journalisten een te simpele zwart-witte werkelijkheid beschrijven, met de kwalitatief goede zaken door ‘witte Nederlanders’, en de wat mindere door ‘gekleurde Nederlanders’, daar wemelt het in de Javastraat inmiddels van de geslaagde winkels van hippe én gekleurde Nederlanders. De nieuwste aanwinst is ‘Strong Food’ waar je Marokkaanse soep en dure koffie kunt kopen, en waar je met geluk wordt bediend door een hippe islamitische bebaarde man. Ja, in de Javastraat moet je zijn om je eigen hokjes te doorbreken. Of op de expositie HIPSTER-MOSLIM natuurlijk. 

HIPSTER / MUSLIM: BORGERHOUT from GET ME on Vimeo.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons