‘Het verhaal van de maakster zie je in de sjaal terug’

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Vertel iets over het ontstaan van jouw webshop?
‘Eenmaal thuis van mijn reis door Bangladesh, bleven de mensen en de mooie stoffen en kleuren in mijn hoofd zitten en vormde zich het idee voor Tulsi Crafts. Met Tulsi Crafts werk ik samen met lokale organisaties die zich inzetten voor vrouwen in Bangladesh. We ontwerpen samen de producten, zoals de kantha-sjaal, gebaseerd op de kennis, kunde en tradities uit Bangladesh en aansluitend bij de behoeften hier. Op deze manier genereren we werkgelegenheid voor vrouwen uit Bangladesh. Sommigen van hen wonen op het platteland en hoeven op deze manier niet naar de hoofdstad Dhaka te trekken om inkomen te krijgen. Andere vrouwen wonen in Dhaka en zijn slachtoffer geweest van mensenhandel. Samen geven wij hen de kans een nieuw leven op te bouwen’.

Wat is het leukste wat je hebt meegemaakt sinds de start van jouw webshop?
‘De opening van onze pop-up store 'fijn & co'. Samen met collega ondernemer Karin van Fair Fabrics openden we in mei 2013 onze eerste pop-up store in Rotterdam. Inmiddels zijn we met de derde editie bezig! Het is leuk om direct contact met klanten te hebben’.

Wat is jouw favoriete artikel uit jouw webshop en waarom?
‘De kantha-sjaals gemaakt van hergebruikte sari's zijn mijn favoriet! Deze sjaals zijn bijzonder, omdat ze een ‘diepere laag’ hebben: ze zijn gemaakt van sari’s die al een leven achter de rug hebben. Van de stoffen worden in Dhaka door een vrouwenorganisatie dekens en sjaals gemaakt. Deze vrouwen hebben een geschiedenis, velen komen uit de gedwongen prostitutie en hebben het niet gemakkelijk gehad. Toch zijn het doorzetters die vol moed weer aan een nieuw leven zijn begonnen. Ook dat verhaal zie je in de sjaals terug’.

Controleer jij of jouw producten echt eerlijk, biologisch of duurzaam zijn en zo ja, hoe?
‘Ja zeker. Ik ga zelf naar Bangladesh en bezoek de producenten. Daarnaast houd ik regelmatig per email contact en krijg ik informatie zoals jaarverslagen opgestuurd. Ik heb inmiddels een persoonlijke band met ze opgebouwd en veel vertrouwen in hun werkwijze. Een deel van de organisaties waar Tulsi Crafts mee samenwerkt is WFTO-gecertificeerd, anderen zijn daar te klein voor. Een keurmerk is uiteindelijk, zeker in Bangladesh, relatief. Belangrijker vind ik regelmatig contact, bezoeken, praten en vertrouwen’.

Wil je nog een leuk/bijzonder/interessant verhaal kwijt?
‘Ik kan me nog herinneren dat ik op een groot verkeerskruispunt in Dhaka stond, overweldigd door de veelheid van problemen. Al die mensen, al die armoede, hoe kan dat ooit goed komen. Gelukkig kwam later het besef dat grote problemen eigenlijk een opeenstapeling van heel veel kleinere problemen zijn. En dat een kleinschaliger probleem iets is waar je wel grip op kunt krijgen. Daarom heb ik er zeer bewust voor gekozen om met Tulsi op een veel kleinere schaal aan de slag te gaan. Ten eerste om te laten zien dat het kan, een heel land veranderen kan ik niet alleen, maar dit wel. En dat inspireert anderen ook. Veel kleine stappen samen maken ook een grote stap’.

Meer informatie over Tulsi Crafts en de bijzondere producten die zij verkopen, vind je hier.

Dit artikel is onderdeel van OneWorld Shops, een platform voor webshops die zich inzetten voor een eerlijke en duurzame wereld. Wil je ook met jouw shop in onze online etalage? Kijk dan hier voor meer informatie.
 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons