Het plan van minister Ploumen

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Druppels op een gloeiende plaat of een succesverhaal: Wat vindt minister Ploumen van de millenniumdoelen? En wat is de inzet van Nederland bij de vorming van de nieuwe agenda van de wereld?

Op 22 januari schreef minister Ploumen een brief aan de Tweede Kamer, waarin ze de Nederlandse visie op de ‘post 2015 ontwikkelingsagenda’ uiteenzette. OneWorld zet de hoofdpunten voor je op een rijtje.

De millenniumdoelen
De millenniumdoelen waren een succes, concludeert de minister. Ze hebben de aandacht gevestigd op problemen als kindersterfte, hiv-aids en betere zorg en onderwijs. Uit verschillende cijfers blijkt dat armoede wereldwijd is verminderd. Maar, zo schrijft Ploumen, er zijn wel grote verschillen tussen landen als het gaat om die vooruitgang. Landen met veel conflicten lopen achter ten opzichte van de rest.

Het proces
Om de vorming van een nieuwe agenda goed te laten verlopen heeft de Secretaris-Generaal van de VN een high level panel ingesteld: presidenten, journalisten, activisten en ondernemers denken met elkaar na over de toekomst van de wereld en brengen advies uit aan de VN. Ook een Nederlander maakt deel uit van het gezelschap: Paul Polman, topman van Unilever. Misschien deelt hij in de pauze wel ijsjes uit (dat laatste stond natuurlijk niet in de brief).

Naast de bijeenkomst van het panel zijn er ook elf ‘thematische consultaties’. Een soort adviestrajecten, waarbij belanghebbenden om hun mening worden gevraagd over specifieke onderwerpen, zoals water.

Nederland zal zo veel mogelijk samenwerken met andere EU-lidstaten bij de vorming van een nieuwe agenda. De minister wil, net als de Europese Commissie, graag dat de nieuwe ontwikkelingsagenda wordt samengevoegd met de nieuwe duurzaamheidsagenda. In juni 2012 is er over deze Sustainable Development Goals (SDG’s) gesproken in Rio de Janeiro.

Nederlandse inzet
De inzet van nederland is bepaald aan de hand van het kabinetsbeleid. De minister gaat zich focussen op zes aspecten:

  • Armoedebestrijding als hoofddoel van de nieuwe agenda.
  • De samenvoeging van de ontwikkelings- en duurzaamheidsagenda.
  • Vrede en veiligheid in fragiele staten, met name omdat deze landen ook achterblijven als het gaat om extreme armoede.
  • Gender, seksuele en reproductieve rechten en gezondheid. In andere landen zijn dit soms gevoelige thema’s, dus Nederland kan daar een belangrijke rol in spelen.
  • Goede internationale afspraken, zodat er in alle landen sprake is van ‘coherent’ beleid, waarbij andere beleidsterreinen de ontwikkelingsagenda niet in de weg staan.
  • Het creëren van voldoende draagvlak bij de vorming van een nieuwe agenda.

Ben je benieuwd naar de overige plannen van minister Ploumen? In maart zal de minister de beleidsnota Handel en Ontwikkelingssamenwerking toesturen aan de Tweede Kamer.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons