Achtergrond

Het ondernemenschapsgeest van kinderen

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Na twintig jaar werken bij de overheid als onder meer diplomaat, financieel expert en subsidieverstrekker, ben ik een jaar geleden directeur van Aflatoun geworden. Met het doel om sociaal en financieel onderwijs wereldwijd te verspreiden en verbeteren, heeft Aflatoun onderwijsprogramma’s ontwikkeld voor basisschool- en middelbaarschoolleerlingen. Het is een waanzinnig ambitieuze club met een internationale team werkend bij het Secretariat in Amsterdam en een sterk netwerk van partners in ruim 85 landen wereldwijd.

Ik was bij de overheid lange tijd bezig met ngo’s en de opbouw van het maatschappelijk middenveld in Oost-Europa. Bij Aflatoun doe ik dit ook, alleen wat kleinschaliger en specifiek gericht op onderwijs.

Ik vind sociaal en financieel onderwerwijs noodzakelijk. Praten over geld dat doen we liever niet. Het is in veel culturen nog een taboe. Ook in Nederland. Recentelijk mede door alle discussies over banken en financiele instellingen, en door de financiele crisis, is het onderwerp financieel onderwijs goed in de belangstelling gekomen. Ik denk echter niet dat financieel onderwijs alleen het antwoord is. Voor jongeren wereldwijd zijn ook onderwerpen zoals kinderrechten, milieu en maatschappelijk betrokkenheid ook belangrijk. Het Aflatoun programma streeft naar een evenwicht tussen sociaal en financiele aspecten. De kern van de projecten, is dat de leerlingen zelf een spaaractie op touw zetten. Sparen heeft hierbij een brede betekenis. Veel kinderen hebben namelijk weinig of geen geld om te sparen. Het verzamelen van pennen en plaatjes of het organiseren van een grote schoonmaakactie om het milieu te “sparen”, vallen daarom ook onder deze betekenis van sparen. Het gaat uiteindelijk om bewustwoording en het veranderen of aanleren van een gedrag.

Als nieuwkomer op deze OneWorld Blog, zal ik berichten over onderwerpen als sociale en economische kinderrechten, het ondernemenschapsgeest van kinderen, en ontwikkelingen op het gebied van sociaal en financieel onderwijs. Ik zie jullie commentaar en reacties graag tegemoet.

Hidde van der Veer
 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons