“Het lastigste is dat ik nog geen netwerk heb”

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Esther Pereboom (29) heeft een groot plan. Ze wil in juli 2012 naar Sierra Leone vertrekken om een project op te zetten dat jongeren schoolgeld en coaching biedt. MyWorld volgt Esther bij haar voorbereidingen. Waar ben je de afgelopen maanden mee bezig geweest? “Via een particuliere stichting heb ik subsidie voor het eerste jaar geregeld.…

Esther Pereboom (29) heeft een groot plan. Ze wil in juli 2012 naar Sierra Leone vertrekken om een project op te zetten dat jongeren schoolgeld en coaching biedt. MyWorld volgt Esther bij haar voorbereidingen.

Waar ben je de afgelopen maanden mee bezig geweest?
“Via een particuliere stichting heb ik subsidie voor het eerste jaar geregeld. Het is een kleine Nederlandse stichting die met name projecten ondersteunt om jongeren weerbaar te maken. En ik ben in gesprek gegaan met de oprichter van het Youth Dream Centre in Freetown. Daar komen jongeren en volwassenen elke dag op vrijwillige basis naar toe voor non-formele scholing.
Ik heb daar gewerkt toen ik eerder in Sierra Leone was. Ze willen nu uitbreiden en de jongeren formele scholing bieden. Dat zou een perfecte combinatie met mijn programma zijn. Voor mijn programma zoek ik namelijk intrinsiek gemotiveerde jongeren die de middelbare school willen afmaken en verder willen leren. En via het Youth Dream Centre krijg je al een voorselectie.”

Kunnen gemotiveerde jongeren niet op eigen kracht hun studie afronden?
“Helaas niet. Je ziet nu de verkeerde uitval in het onderwijs. In het laatste jaar van de middelbare school haken jongeren af omdat ze het niet meer kunnen betalen. Voor examens worden ze ook nog eens apart aangeslagen. Als ze, eventueel met mijn steun, de middelbare school hebben gehaald en gaan studeren, krijgen ze volledige ondersteuning, van het schoolgeld, tot aan het uniform, de pennen en de boeken. Het vervoer naar de universiteit moeten ze wel zelf betalen. Da’s een kleine bijdrage. Je moet een drempel
inbouwen, anders maak je het ze te gemakkelijk.
De motivatie van de jongeren moet ook terugkomen in hun sociale gedrag. Ze zullen namelijk in hun vrije tijd vrijwilligerswerk moeten doen: bijles geven. En er zitten nog wat andere ingredienten ten in het programma die ik liever nog even geheim houd…”

Ga je het helemaal alleen doen?
“Ik ga in maart naar Sierra Leone om daar een netwerk op te bouwen. Ik ga dan vooral op zoek naar een lokale medewerker die ik als maatschappelijk werker in dienst kan nemen, en iemand die op onkostenbasis
hand-en spandiensten kan verrichten. In juli verhuis ik dan voor twee jaar.”

Wat zijn de voornaamste hobbels die je moet nemen?
“Het lastige is dat ik nu nog geen netwerk heb. Mensen in Sierra Leone zijn moeilijk telefonisch te bereiken en via internet vind je ook nauwelijks de juiste mensen. Ik heb allerlei grote organisaties aangeschreven of ze me aan contactpersonen konden helpen, maar ik kreeg nul op het rekest.
Het is jammer dat ik van de gevestigde orde – de Cordaids en de UNICEFs – geen hulp krijg. Maar ik ben nog steeds heel gemotiveerd om er een succes van te maken. Ik heb er zin!”

Esther Pereboom is een gefingeerde naam. zo gauw ze haar baan heeft opgezegd, zal ze haar echte naam onthullen

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons