Het duurzame paspoort van Kim-Lian van der Meij

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

In het kinderprogramma Zapp Your Planet strijden vier presentatoren om een expeditie-reis naar Suriname, om daar te zien hoe het regenwoud op grote schaal wordt gekapt. Kinderen kunnen hun favoriete presentator meehelpen, en hiermee een plekje op de expeditie winnen.

Kim-Lian van der Meij, onder andere bekend van de musical Shrek, deed als een van de presentatoren mee aan het programma: “Vooral ook om zelf wat te leren over duurzaamheid. Want ik was er hiervoor niet echt mee bezig.”

Wat heb je dan geleerd?
“Voor het programma kwamen ze bij me langs en hebben ze mijn hele huis ondersteboven gehaald om te kijken hoe duurzaam ik ben: spaarlampen, dubbel glas, hoe hoog je je verwarming aan hebt staan, afval scheiden en nog veel meer. Wat ik vooral heel interessant vond is om te kijken waar mijn boodschappen vandaan komen, en dat je producten van ver beter kunt vervangen door dingen die hier geteeld worden.”

Je hebt zelf ook kinderen. Leer je ze om duurzaam te leven?
“Ik leer ze om de kraan dicht te draaien als ze hun tanden poetsen, en dat een wc twee knopjes heeft: een voor een plasje en een voor een grotere boodschap. Dat soort kleine dingen probeer ik ze mee te geven.”

Wat is je ‘guilty pleasure’?
“Ik heb een hele grote auto, omdat ik nu twee, straks drie kinderen heb, en twee grote honden. Mijn vriend is Zweeds en we gaan regelmatig met de auto naar Zweden, en in een kleinere auto passen we simpelweg niet. Ik weet dat het brandstof zuipt, maar dit is echt iets waar ik niet op kan bezuinigen.”

Ga je duurzaam op vakantie?
“Wij gaan eigenlijk altijd met de auto naar Zweden, maar ik vlieg nauwelijks. Mijn vriend heeft vliegangst, dus dat is sowieso niet echt een optie.”

Wat kan er beter?
“Afval scheiden, want daar ben ik een beetje te makkelijk in. Sinds Zapp Your Planet hou ik wel plastic apart, en probeer ik groenafval te scheiden.”

Zapp Your Planet is van 16 t/m 23 maart te zien op Nederland 3.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons