Achtergrond

Het beste van het web: korte werkweek, Afrikaanse grondstoffen en Franse energie

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Elke dag een kleine selectie links naar artikelen die we je van harte aanbevelen. Het meest interessante, verrassende en fascinerende van het internet dat OneWorld niet zelf maakte. 

Waarom maakt de aanwezigheid van grondstoffen de Afrikanen niet rijk?

De aanwezigheid van grondstoffen maakt Afrika in potentie misschien ook wel een van de rijkste continenten. Maar waarom maakt de welvaart uit grondstoffen de meeste Afrikanen niet rijk? Een antwoord op die vraagt geeft onderzoeksjournalist van de Financial Times Tom Burgis in de nieuwe editie van zijn boek The Looting Machine. De journalist bezocht tientallen Afrikaanse landen die rijk zijn aan grondstoffen. Hieruit concludeert Burgis dat de uitbuiting van grondstoffen zoals in de koloniale tijd gebeurde nog steeds gebeurd, maar nu door andere partijen. CNN interviewde Burgis.

In de serie 'Strijd om de Sahel' schreef One World over de invloed van Frankrijk op haar voormalige kolonies in West-Afrika. Het Franse staatsbedrijf wint bijvoorbeeld al vijftig jaar uranium uit mijnen in Niger, terwijl de bevolking een van de armsten van de wereld is. Lees het artikel hier

Een goudmijn in CongoEen goudmijn in Congo. Foto: Flickr.

“Kortere werkweek is de oplossing voor onze problemen”

Minder werken kan veel problemen oplossen. Dat betoogt de Nederlandse opiniemaker Rutger Bregman in The Guardian. Als iedereen op de wereld korter zou werken, dan kan de CO2-uitstoot deze eeuw met de helft worden verminderd. Landen met een kortere werkweek hebben namelijk een kleinere ecologische voetafdruk. Door banen te delen is de klap van een economische crisis minder en een kortere werkweek bevordert gelijkheid tussen mannen en vrouwen, schrijft Bregman onder andere. Lees hier het hele betoog. 

KantoorFoto: Flickr. 

Hoe staat Frankrijk er voor in de omslag naar duurzame energie?

Dat Frankrijk zijn energie grotendeels haalt uit kernenergie is geen nieuws. Maar hoe kan Frankrijk de omslag naar hernieuwbare energiebronnen maken? Volgens Le Monde wordt er nu vooral, zij het kleine schaal, gebruik gemaakt van waterkracht, maar zal het nieuwe energiebeleid focussen op wind- en zonne-energie.  In 2012 stelde president Hollande ambitieuze doelen om in 2025 nog maar de helft van alle energie uit kernenergie te halen en dit verder af te bouwen naar een derde in 2030.  

Kerncentrales

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons