Het autobeest brult

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Onderaan het heuveltje stopt onze chauffeur. De fourwheeldrive die voor ons rijdt glijdt na een malse regenbui van links naar rechts over de zand- en kleiweg. We zijn op weg naar de plek waar het bosbedrijf Rizki Kacida Reana de stammen verzamelt en in vlotten de rivier laat afzakken. Vanaf die plek zullen we een tochtje over de rivier maken om de – beschermde – mangrovevegetatie te bewonderen.

Als de andere pick-up met veel geslip, geglij en geslinger boven is, geeft de chauffeur gas. Te veel gas. Onze four wheel drive staat direct dwars op de weg en schuift naar de rechterberm. De chauffeur weet een klap nog net te voorkomen, maar er is geen houden aan. Daar glijden we al over de volle breedte van de weg naar de linkerkant, en nu blijft een ferme klap tegen de oplopende bermrand niet uit. We worden fors door elkaar geschud. De chauffeur slaakt een dierlijke kreet en lacht de lach van de gène. Achterin onderdruk ik een vloek en houd me nog steviger vast aan het handvat boven het portier. In gedachten zie ik ons al ondersteboven een diepe greppel inglijden, reddeloos verloren in het regenwoud. Voorin zegt onze gids Rizal kalmerende woordjes tegen de chauffeur. Ik versta er geen klap van, hij zal wel ‘rustig maar, rustig maar’ zeggen, en ‘nu langzaam optrekken’. De dag ervoor zorgde een verpletterende hoosbui in de nacht voor een zicht van hooguit een meter, wat de chauffeur er niet van weerhield lekker door te rijden.

Zit je 5 dagen in het bos, zie je 4 wilde zwijnen (op de weg), 1 onbestemde aap op 100 meter afstand langs de rivieroever, het silhouet van 1 neushoornvogel in de avondlucht, een stel duiven die kennelijk internationaal voorkomen en legertje bloedzuigers die het op je enkels hebben gemunt. En is wellicht het autobeest gevaarlijker dan al die slangen, spinnen, varanen, katachtigen, beren en apen (waaronder orang oetans) die zich verstopt houden in het bos. Zegt men.

Foto: Bas Jongerius

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons