Een Bigi Spikri-optocht in Amsterdam in 2017, voorafgaand aan de herdenking in het Oosterpark. Beeld: Keti Koti Festival

Herdenken, vieren, protesteren: Wat kun je dit weekend doen rond Keti Koti?

Dit weekend is het 150 jaar geleden dat de slavernij in de Nederlandse koloniën werd afgeschaft. Reden voor herdenking, viering én protest. Wat is er de komende dagen allemaal te doen met Keti Koti in de grootste steden?

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Amsterdam

Het waarom beantwoord – theater Frascati

Theatermaker Mathieu Wijdeven toont dit jaar oud en nieuw werk tijdens Keti Koti. In de reprise van Het waarom beantwoord doet Wijdeven een poging om zijn betovergrootvader, de Surinaamse schrijver G.G.T. Rustwijk, opnieuw tot leven te wekken. Achteraf is er een nagesprek met Wijdeven.

30 juni – 20:00 uur in theater Frascati. Lees meer en reserveer.

Herdenking Slavernijverleden – Oosterpark

Het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee) organiseert voor de 21ste keer op zaterdag 1 juli de jaarlijkse Nationale Herdenking Nederlands Slavernijverleden.

1 juli 14.00 – 15.15 uur in het Oosterpark. Inloop is vanaf 13.15 uur. Lees meer.

Keti Koti Festival – Museumplein

Vanwege de verwachte grote opkomst en de beperkte capaciteit in het Oosterpark, vindt het Keti Koti Festival dit jaar plaats op het Museumplein in Amsterdam. Het festival begint ’s middags en gaat door tot ’s avonds laat.

1 juli 13.00 – 23:00 uur op het Museumplein. Lees meer.

Bigi Spikri Optocht en Protestmars Geen Heling, Zonder Herstel – Waterlooplein

Bigi Spikri (Grote spiegel) is een jaarlijkse feestelijke parade van in traditioneel Surinaamse kleding uitgedoste mensen. De deelnemers verzamelen zaterdag 1 juli bij de Stopera (Waterlooplein) in Amsterdam, bij de ingang van het stadsbestuur. Vanaf dit punt vertrekt de stoet richting het Oosterpark. Onderdeel van de Bigi Spikri is de protestmars “Geen Heling, Zonder Herstel” waarin opgeroepen wordt om na de excuses ook een serieuze vorm van herstelprogramma’s te ontwikkelen op landelijk en stedelijk niveau.

1 juli 09:30 Waterlooplein – 10:30 vertrek van de stoet. Lees meer.

Optocht Zuidoost Beseft – Bijlmer Arena

Het stadsdeel Zuidoost organiseert ook een optocht naar het herdenkingsmonument in stadsdeel Oost. Aanmelden voor de tocht, die deels per gehuurde metro verloopt en deels lopend, is verplicht. Dat is ongeveer 2,5 kilometer. Deelnemers krijgen een vervoersbewijs en een consumptie via de organisatie.

1 juli 8:45 uur vanaf het verzamelpunt. Lees meer en meld je aan.

Pon Di Pride x Keti Koti x Black Queer Futures – Melkweg

Tijdens een clubnacht roept Pon di Pride op om terug te kijken en stil te staan bij ons verleden en te dansen op de Black Queer Future!

1 juli – 23:00 uur in de Melkweg. Lees meer en reserveer.

Artikel gaat verder na het kader.

 

Jubileumjaar 1 juli 2023 – 30 juni 2024

Op 1 juli 1863 werd de slavernij officieel afgeschaft in de Nederlandse koloniën. Tot slaaf gemaakte mensen in Suriname en de Caribische eilanden waren vanaf die dag wettelijk gezien vrij, maar de meesten moesten nog tien jaar op de plantages doorwerken onder ‘toezicht van de staat’. Daarom dragen veel mensen rond 1 juli de button met het jaartal 1873, en wordt 1 juli 2023 over het algemeen gezien als het begin van het 150-jarige jubileumjaar van de afschaffing van de slavernij.

 

Rotterdam

Woon je in Rotterdam en lees je dit op tijd? Dan kun je vrijdagavond nog terecht in het Theater Rotterdam of bij het Maaspodium.

Desi Fu Yeye – Theater Rotterdam

Dresi fu yeye betekent ‘medicijn voor de ziel’. Op deze avond staan herdenking én heling centraal. We breken samen brood en gaan in gesprek. De avond staat in het teken van dialoog en kennisoverdracht en wordt afgewisseld met performances en muzikale optredens.

30 juni 18:00 – 21:45 uur in Theater Rotterdam. Lees meer en reserveer.

Processie en bloemen ceremonie – Maaspodium

Helden uit de tijd van de slavernij worden geëerd tijdens een processie afgetrapt door Wethouder Faouzi Achbar (Samenleven). De processie begint vanaf het Maaspodium en loopt langs de Maas. Ter ere van de op zee overleden tot slaaf gemaakte mensen worden bloemknoppen in het water geworpen. De processie eindigt bij het slavernijmonument.

30 juni 18:00 – 18:45 uur vanaf het Maaspodium. Lees meer en reserveer.

Keti Koti festival – Wijkpark Het Oude Westen

Keti Koti in het Wijkpark aan de West-Kruiskade is sinds jaar en dag het hoogtepunt van de Dag der Vrijheden in Rotterdam. Een viering met cultuur, muziek vrolijkheid en lekker eten.

1 juli 12:00 – 22:00 uur Wijkpark Het Oude Westen. Lees meer.

Kijk voor nog meer Rotterdamse activiteiten in het kader van keti koti in de online Uitagenda Rotterdam.

 

Den Haag

Keti Koti Tafel – Mauritshuis

Op zaterdag 1 juli is er plaats voor ruim 100 gasten aan de Keti Koti Tafel in het Mauritshuis in Den Haag. Aan deze tafels voeren zwarte en witte gasten en deelnemers van alle kleuren daartussenin een dialoog over de sporen van de slavernij, koloniale geschiedenis en de gevolgen die deze in het heden nog hebben. Je kunt je – op moment van schrijven – nog voor de dialoogtafel inschrijven.

1 juli 12:00 in het Mauritshuis. Lees meer en schrijf je in.

Free Heri Heri – Diligentia

Diligentia verzorgt in samenwerking met Free Heri Heri For All van Kip Republic gratis Heri Heri maaltijden. Je kunt de maaltijd afhalen of gezellig samen met andere bezoekers in de foyer eten. Het programma bestaat uit een markt, muziek, spoken word, een workshop headwrap binden, creatieve en educatieve kinderactiviteiten en een dialoogtafel. Daarnaast wordt de Nationale Herdenking vertoond op groot scherm.

1 juli 12:00 – 16:00 uur in Diligentia. Lees meer.

Koken met Amba – Het Nationale Theater

In deze muzikale en smakelijke kindervoorstelling (6+ jaar) geregisseerd door Nita Kersten, wordt de familiegeschiedenis van de tienjarige Amba verteld aan de hand van de Surinaamse keuken.

1 juli om 11:00 uur in de Veenfabriek. Lees meer en reserveer.

Tijd zal ons leren – Het Nationale Theater

Na een podcast, talkshow en tv-programma, eert Romana Vrede in het theater een aantal vergeten verzetshelden tegen de slavernij.

29 juni t/m 8 juli 20:15 uur in de Koninklijke Schouwburg. Lees meer en reserveer.

 

Tweet dit

In het Haagse Mauritshuis is plek voor 100 gasten aan de Keti Koti Tafel

Tweet dit

 

Utrecht

Gratis Heri Heri-maaltijd en voorstelling – Stadsschouwburg

‘Free Heri Heri’ kan worden opgehaald in Stadsschouwburg Utrecht. Heri Heri is een gerecht waarvan de ingrediënten onderdeel waren van wat tot slaaf gemaakten toentertijd te eten kregen. Na afloop organiseert de Stadsschouwburg ‘Herdenk het verleden, vier de toekomst’ en zullen er verschillende optredens te zien zijn.

30 juni vanaf 18:30 uur in de Stadsschouwburg. Lees meer.

Keti Koti Festival Utrecht – Griftpark

De Utrechtse Keti Koti-festiviteiten vinden plaats in het Griftpark. Het volledige programma is te vinden op de website van Keti Koti 030.

1 juli 14:30 – 22:00 uur in het Griftpark. Lees meer.

Schijn – Podium Sprits

Het hiphop Danstheater belicht het koloniale verleden in samenwerking met het Maas Theater en Dans. Rappend en bouncend op de beat stuiteren Jasmin en Meis door de zaal. Dit is geen geschiedenisles over vroeger, zeggen de makers: ‘Dit gaat over nu, over jou, en over hoe onze levens nog steeds worden gevormd door ons verleden.’

1 juli 17:00 uur in Podium Sprits. Lees meer en reserveer.

Zuilen viert Keti Koti – ZIMIHC Theater Zuilen

Zuilen staat zaterdag in het teken van Keti Koti. Er is een informatief en feestelijk programma in het ZIMIHC Theater Zuilen. Zo zijn er meerdere voorstellingen, voordrachten en livemuziek.

1 juli 14.30 tot 21.30 uur in het ZIMIHC Theater Zuilen. Lees meer en reserveer.

 

Eindhoven

Herdenking Slavernijverleden – Stadshuistuin aan de Dommel

Op vrijdag 30 juni is er voor het eerst een herdenking van het slavernijverleden in Eindhoven. De ceremonie bestaat onder meer uit toespraken en een kranslegging. Na de herdenking gaat het programma verder in het Parktheater.

30 juni 18.30 uur in de Stadhuistuin aan de Dommel. Lees meer.

Voorstellingen – Parktheater

In het Parktheater kun je vrijdagavond terecht voor de theatervoorstelling Kunu van Onias Landveld en een Tribute to Aretha Franklin met Solange Rose, Michline Plukker en Oonagh Evertsz. Bezoek is gratis.

30 juni 20:45 – 22:40 uur in het Parktheater. Lees meer.

Keti Koti / Kadena Kibra – Stadhuisplein

Op zaterdag viert Eindhoven 150 jaar afschaffing slavernij op het Stadhuisplein. Er zijn allerlei activiteiten die in het teken staan van heritage en cultuur. Er is muziek, storytelling, dans, comedy, kleding, een Black Hair kapper, activiteiten voor kinderen en een braderie met eten en drinken.

1 juli 12:00 – 23:00 uur op het Stadhuisplein. Lees meer.

 

Groningen

Keti Koti Festival – Akerk

Dit jaar staan de deuren van de Groningse Akerk open om samen de vrijheid te vieren. Er kan gedanst en gegeten worden. Diverse standhouders verzorgen onder andere Creools eten met typische gerechten bij die in de slaventijd zijn ontstaan zoals moksi alesi en heri heri. Verder is er ook Hindoestaans, Javaans en Caribisch eten.

1 juli 12.00 – 18.00 uur in de Akerk. Lees meer.

Skupi di Dios – Grand Theater Groningen

In Skupi di Dios (‘spuug van God’ in het Papiamento) staat de geschiedenis van de tambú centraal, een muzikale uitingsvorm die jarenlang onderdrukt werd en verboden was op Curaçao. Juersson Hermanus onderzoekt in dit werk hoe intergenerationele trauma’s geheeld kunnen worden en kloven tussen generaties gedicht worden. Dit doet hij door de krachtige werelden van tambú en hiphop met elkaar te verbinden.

30 juni en 1 juli om 20:00 uur in het Grand Theater Groningen. Lees meer en reserveer.

Voor meer activiteiten in het kader van Keti Koti in Groningen kun je terecht op de website van Bitterzoet Erfgoed.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

Word abonnee

  • Digitaal + magazine  —   8,00 / maand
  • Alleen digitaal  —   6,00 / maand
Heb je een waardebon? Klik hier om je code in te vullen

Factuurgegevens

Je bestelling

Product
Aantal
Totaal
Subtotaal in winkelwagen  0,00
Besteltotaal  0,00
  •  0,00 iDit is het bedrag dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons