“De effecten van klimaatverandering zijn overal voelbaar. De verdere uitstoot van broeikasgassen moeten we voorkomen”, zei president Yudhoyono vorige week bij een toespraak in Jakarta.
“Symboolpolitiek”, reageert Indonesië-deskundige en hoogleraar aan de Universiteit van Twente Professor Nico Schulte-Nordholt. “Mooie woorden, maar hij zal toch echt met plannen moeten komen om serieus genomen te willen worden.” Volgens Yudhoyono zijn drie factoren van essentieel belang om Indonesië tot een groene economie om te vormen: wetenschap, milieuvriendelijke technologieën en bewustzijn bij de bevolking.
Energie
“In West-Java wordt al geëxperimenteerd met geothermetische energiecentrales”, weet Schulte-Nordholt.. “Milieubeweging Walhi, Friends of the Earth Indonesië, verricht daar uitstekend werk. In die centrales probeert men energie op te wekken door aardwarmte, zoals vulkanen. Maar ondanks deze ontwikkeling heeft men nog steeds te maken met ontbossing door de palmolie-industrie.”
Afvalwagen in Jakarta (cc) T.B. Smith |
Wantrouwen
Tijdens de top over klimaat en bossen, in Oslo eind mei, beloofde Noorwegen alvast een miljard euro aan Indonesië als het land zou stoppen met de houtkap. Ook landen als de VS, Australië, Japan, Groot-Brittannië, Duitsland, Frankrijk en Nederland hebben al aangegeven graag te willen helpen. Er moet alleen wel een garantie zijn dat het geld juist besteed wordt. “Yudhoyono kan de beste intenties hebben, maar de corruptie in het land is enorm”, zegt Schulte-Nordholt.
Er is nog veel wantrouwen rond de president. “Yudhoyono is een meester in het zich toe-eigenen van de credits, zoals in tijdens de klimaattop in Bali drie jaar geleden”, zegt de professor. Die plannen van toen tegen de klimaatverandering kwamen niet van hem, maar van milieubeweging Walhi. “Wat hij nu roept is ook populair taalgebruik. Ik moet nog maar eens zien of hij weet wat een groene economie inhoudt.”
Alternatieven
De Indonesische bevolking verbrandt haar afval intussen op de hoek van de straat, omdat er geen alternatieven zijn. De vraag is wat zij kunnen ondernemen om de klimaatverandering tegen te gaan. Het dagelijkse verkeer bestaat uit toeterende benzineslurpers die elkaar op de nek zitten omdat het openbaar vervoer nog trager en voller is.
“Nogmaals, de intentie is goed. Maar als de president echt wil beginnen zal hij de corruptie aan moeten pakken en met concrete plannen moeten komen. En dan nog zal het waarschijnlijk jaren duren,” meent Schulte-Nordholt. Toch sluit hij een wonder niet uit. “Ze zeiden vroeger tegen mij: jullie Hollanders hadden ook nooit kunnen bedenken dat wij in 1947 onafhankelijk zouden worden.”
Foto boven: President Yudhoyono bij de klimaattop in Oslo (cc) Noorse overheid