Groene hekken zuiveren vervuilde Vietnamese grond

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

Vietnam slachtoffer agent orange
Een slachtoffer van Agent Orange

De Amerikaanse soldaten die in Vietnam tegen de Vietcong vochten zijn al meer dan 30 jaar weg. Hun strijdmakker, het ontbladeringsmiddel Agent Orange, is echter nog wel achtergebleven. Op enkele zogenaamde 'hot spots' is het TCDD-gehalte – TCDD is de dioxine die in Agent Orange werd gebruikt – in de Vietnamese grond 200 keer hoger dan de aanvaardbare standaard, schrijft de International Herald Tribune.

 

Landbouwgrond

 

Het duurt decennia voordat dioxines zijn afgebroken en in Amerika zou een gebied met dergelijke hoge concentraties van de stof dan ook een hek en een verboden toegang bord om zich heen gezet krijgen. De arme plattelandsbevolking van Vietnam kan echter elk stukje landbouwgrond goed gebruiken. De vervuilde hot spots worden dan ook gewoon bewoond en bebouwd.

 

Via het grondwater en de dieren die op de vervuilde grond grazen en leven komt de dioxine in het bloed van de mensen die er wonen terecht. Zestig van de 240 gezinnen die in de risicogebieden wonen, kampen met gezondheidsklachten. De Canadese onderzoekers die de hoge TCDD-gehaltes in de grond en het bloed van de bewoners hebben vastgesteld, hebben de bewoners dan ook geadviseerd om uit het gebied te verhuizen.

Agent Orange

Agent Orange was de codenaam voor een ontbladeringsmiddel dat in de Vietnamoorlog veelvuldig werd ingezet. Deze codenaam sloeg op de oranje band die om de containers zat waarin het middel was opgeslagen. Hoewel Agent Orange al in 1940 voor het eerst werd geproduceerd, werd het in 1960 voor het eerst ingezet voor militaire doeleinden. Het doel van het middel was om de vijand van zijn natuurlijke dekking te beroven.

Taken from:001,  page 88Extracted on 08/05/2004

Agent Orange is een mix van chemicaliën. Bij de productie van een van die chemicaliën ontstaat er ook dioxine. Deze mix wordt dan ook nog gemixt met kerosine of diesel. Agent Orange veroorzaakt o.a. de volgende ziektes: chlooracne, de ziekte van Hodgkin, verschillende soorten kanker in de luchtwegen, prostaatkanker en  disfunctioneren van het perifere zenuwstelsel. Door het gebruik van Agent Orange werden er in Vietnam duizenden kinderen met  een open rug en andere misvormingen aan de ruggengraat geboren.

Bron: Wikipedia 

Het merendeel van de bevolking kan echter niet lezen en spreekt een lokaal dialect dat veel afwijkt van het officiële Vietnamees waarin de waarschuwing is opgesteld.

 

 

Groene hekken

 

In de International Herald Tribune vertelt Phung Tuu Boi, een boswachter en directeur van het Center for Assistance in Nature Conservation and Community Development in Hanoi over de oplossing die hij voor dit probleem denkt te hebben gevonden. Boi plaatst groene hekken om de zwaarst bevuilde gebieden die de dieren en bewoners er vandaan moeten halen.

 

Eigenlijk zijn het twee hekken. Een haag van de Gleditschia australis, een stekelige soort die het vee en de lokale bevolking op afstand moet houden. Als hij wat ouder is, produceert deze heg eetbare vruchten die de bewoners kunnen eten. En een hek met Australische acacia's. Deze bomen zuiveren de grond en groeien snel waardoor ze na niet al te lange tijd weer kunnen worden geoogst om er papier of meubels van te maken.

 

Tegenslag

 

Dankzij een donatie van de Wereldbank is Boi vorig jaar aan de slag gegaan met zijn project. Hij heeft sindsdien echter wat tegenslag gehad. Door hevige regenval en overstromingen is zijn eerste jonge aanplant grotendeels verwoest. De Vietnamese bosbouwdeskundige zit echter niet bij de pakken neer en wil het project weer oppakken. Hij is echter nog wel op zoek naar meer geld.

Artikel International Herald Tribune

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons