Achtergrond

Groen licht voor speciale kinderpil tegen aids

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

aidsmedicijn triomuneDe beroemde combinatietherapie voor volwassenen, waarbij drie verschillende hiv-remmers tegelijk het aidsvirus in toom moeten houden, is veel minder effectief bij kinderen. Die hebben andere combinaties en in andere verhoudingen nodig. De nieuwe pil heeft die juiste combinatie, en in één tablet.

Dat laatste is volgens de Nijmeegse farmacoloog Dr. David Burger, die ‘triomune’ getest heeft in Zambia, veel beter dan het apart toedienen van verschillende middelen. “Het apart toedienen wordt nog steeds veel gedaan bij kinderen, en ook nog in drankjes of in suspensie, maar met name in Afrika is dat toch een heel groot probleem. Alleen al schoon water is lang niet altijd beschikbaar, dus zomaar een poeder oplossen tot een drankje kan niet. En dan moet zo’n oplossing vaak in de koelkast bewaard worden, die is er ook niet overal in Afrika. Alle drie de middelen één tablet is goedkoper en veel praktischer.”
 
Werkzaam
De nieuwe pil is zeker zo effectief als de combinatietherapie voor volwassenen. Dat heeft vooral te maken met de concentraties werkzame stoffen die in het bloed van de kinderen altijd boven een bepaald niveau moeten blijven.

Farmacoloog Burger is optimistisch: “Wat wij hebben kunnen vaststellen is dat voor alle kinderen in alle leeftijdscategorieën die concentraties voldoende hoog zijn. Daardoor wordt het virus permanent geremd, en zolang het virus geremd wordt zal de afweer in stand blijven en zal je heel lang, hopelijk levenslang, met het virus blijven leven.”
 
microscopeOctrooiwetgeving
Of een medicijn op de markt mag komen, hangt af van de goedkeuring van de FDA, de Amerikaanse ‘Food and Drug Administration’. Die heeft triomune vooralsnog alleen goedgekeurd voor gebruik in ontwikkelingslanden. Dat is niet omdat er twijfels zijn over de veiligheid of effectiviteit van het middel, maar omdat het de enige manier is om de octrooiwetgeving te omzeilen.
 
In veel internationale donatieprogramma’s van onder andere de WHO,de Clinton Foundation en Artsen zonder Grenzen worden aidsmedicijnen verstrekt. Die instellingen willen alleen officieel goedgekeurde medicijnen aanbieden. Tot nu toe was het probleem dat goedkope aidsmedicijnen niet goedgekeurd waren. Dure, wél goedgekeurde geneesmiddelen waren niet beschikbaar. De FDA heeft dus nu besloten dat ze dit soort stoffen wél goedkeuren, maar alleen voor gebruik buiten Amerika.
 
Goedkoop
Het nieuwe, en officieel goedgekeurde Triomune kost in Afrika bijvoorbeeld maar 1 dollar per dag, waar dezelfde combinatie in het Westen uitkomt op ongeveer 20 dollar. Met de goedkeuring van de FDA kunnen de grote donatieprogramma’s het middel goedkoop laten produceren in India.
 
Vanaf nu zullen ze de pillen op grote schaal inkopen en distribueren over alle ziekenhuizen in ontwikkelingslanden waar patiënten met HIV worden behandeld.

Dit artikel is, met toestemming, overgenomen van de Wereldomroep.

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons