Achtergrond

‘Groeitijgers laten gezondheidszorg links liggen’

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

 

reduce childmortality
Foto: VN

Jaarlijks sterven ongeveer tien miljoen kinderen voor hun vijfde levensjaar door armoede,slechte sanitaire voorzieningen en povere gezondheidszorg. Save the Children heeft de kindersterfte per land aan het bruto nationaal inkomen gekoppeld. De organisatie concludeert hieruit dat lang niet alle landen hun toegenomen welvaart hebben gebruikt om te investeren in sociale verbeteringen.
 

Leven-of-dood-loterij

“Of je het als kind voor je vijfde levensjaar redt, hangt er maar helemaal van af in welk land je bent geboren,” zegt Save the Children directeur David Mepham. “Dit heeft veel weg van een loterij en zo zou het niet horen te zijn. Goede beleidskeuzes redden kinderen en slechte zijn een doodvonnis.”
 

Met name economische wonderen als Angola en India worden door Save the Children op de vingers getikt. De kindersterfte in het olierijke Angola is 162 keer hoger dan het op basis van het bruto nationale inkomen zou moeten zijn. En in India, de snelst groeiende economie van Zuid-Azië, is het inkomen per hoofd van de bevolking met 82 procent gestegen en de kindersterfte met 19 procent afgenomen.

foto save the children
Foto: Save the Children

Deze cijfers steken volgens de organisatie mager af bij die van buurland Bangladesh waar het inkomen per hoofd van de bevolking met 23 procent toenam en de kindersterfte met 25 procent werd teruggedrongen.
 

Bangladesh succes story
De succesvolle bestrijding van kindersterfte in Bangladesh komt volgens het rapport omdat de Bengaalse overheid tien jaar geleden besloten heeft om hier een beleidsspeerpunt van te maken. Bangladesh is nu een van de weinige landen die op het schema ligt voor het halen van de millenniumdoelstelling op het gebied van kindersterfte.

 

Schouderklopje
Naast Bangladesh krijgen ook Nepal, Jemen, Malawi, Indonesië, Tanzania, Egypte, Madagaskar, de Filipijnen en China een schouderklopje. De tien landen die het slechts in staat zijn gebleken om de nieuwe welvaart te vertalen in lagere kindersterfte zijn Angola, Sierra Leone, Niger, Tsjaad, Mali, Burkina Faso, Guinee, Nigeria, Zuid-Afrika en
 Kameroen.

 

Save the Children

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons