Groeilanden eisen beloofde klimaatdollars

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

De industrielanden hadden in Kopenhagen voor dit jaar 10 miljard dollar (7 miljard euro) aan ontwikkelingslanden toegezegd  om de gevolgen van de klimaatverandering te beperken. De rijke landen moeten nu snel die belofte inlossen om te bewijzen dat het hen menens is, verklaarde de Indiase milieuminister Jairam Ramesh. Een probleem is dat er nog geen overeenstemming is wie dat geld zal beheren en uitgeven: de Wereldbank, een VN-organisatie of een nieuw op te richten instantie.

Volwaardig akkoord
De milieuministers van de BASIC-landen, die zondag in New Delhi zeven uur lang vergaderden, spraken hun steun uit voor het Akkoord van Kopenhagen dat in december op de klimaatconferentie werd gesloten. Het akkoord is volgens hen slechts een politiek document. Ze hopen dat het de internationale gemeenschap helpt eind dit jaar op de volgende klimaattop in Mexico een volwaardig klimaatakkoord goed te keuren. Daar moeten concrete doelstellingen in staan om de uitstoot van broeikasgassen verder terug te dringen in de rijke landen.

Onenigheid blijft
India, China, Zuid-Afrika en Brazilië dringen er op aan dat de onderhandelingen over een bindend klimaatakkoord al in maart worden hervat. Maar volgens de Indiase milieuminister is de kans klein dat er eind dit jaar overeenstemming over een verdrag wordt berekit. De rijke landen "willen niet inleveren op hun levensstijl, en de ontwikkelingslanden kunnen hun ontwikkelingsnoden niet negeren," vindt Ramesh.

Eigen fonds
De vier groeilanden werken aan een eigen fonds dat armere landen moet helpen zich te beschermen tegen de ergste gevolgen van de klimaatverandering. Dat zou de eenheid onder de ontwikkelingslanden tijdens de verdere onderhandelingen moeten bevorderen. Brazilië helpt nu al andere landen in Latijns-Amerika en Afrika, door hen satellietbeelden ter beschikking te stellen en zijn ervaringen te delen over het gebruik van bio-ethanol als autobrandstof.

Maatregelen
In Kopenhagen was afgelopen december afgesproken dat de industrielanden eind deze maand bekend zouden maken welke bindende uitstootbeperkingen ze willen. De overige landen zouden dan de vrijwillige maatregelen die ze  willen nemen bekendmaken. Maar die deadline wankelt. Europa is er bijvoorbeeld nog niet over eens of het een reductie met 20 of 30 procent naar voren zal schuiven. Door vast te houden aan 31 januari zetten India, China, Zuid-Afrika en Brazilië de rijke landen nu onder druk.

Foto boven: Demonstranten in Chennai pleitten vorig jaar voor een eerlijk klimaatverdrag. R. Arul, CC

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons