Achtergrond

Greenpeace blokkeert bouw kolencentrale Essent

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

Vanochtend zijn de bouwactiviteiten er deels opgeschort. Twitterende klimmers hebben in drie hoge kranen een kamp ingericht en een tentje opgehangen. Ze hebben genoeg proviand mee om het een paar dagen uit te houden, vertelt een woordvoerder. “We blijven zolang als nodig is.”

Onderkoeling
De politie grijpt voorlopig niet in. “Op dit moment is er sprake van een veilige situatie. Het zijn ervaren klimmers en ze zijn goed gezekerd,” zegt Sylvia Sanders van het korps in Groningen. Als de politie vanuit de GGD signalen krijgt dat onderkoeling een gevaar dreigt te worden voor de actievoerders, kan dat wel aanleiding zijn om hen uit de kranen te halen. “We proberen ze te bewegen vrijwillig met de actie te stoppen. Maar ze zijn wel op de kou gekleed,” aldus de zegsvrouw.

Schone energie
Agnes de Rooij, campagneleider klimaat en energie van Greenpeace: “Met deze actie vragen we Essent te luisteren naar de bezwaren van hun klanten en te stoppen met dit onverantwoorde plan. Het is nog niet te laat om het tij te keren: Essent kan alsnog besluiten de bouw van de kolencentrales te stoppen en de verantwoordelijkheid te nemen in de noodzakelijke omslag naar schone energie.”

Vanavond houdt de milieuorganisatie een fakkeloptocht bij de bouwplaats om de eisen te onderstrepen. Ruim 50.000 mensen riepen Essent op om af te zien van de bouw van deze kolencentrale en te investeren in schone vormen van energieproductie.

Nuon
Ook energiebedrijf Nuon heeft plannen voor de bouw van een kolencentrale in de Eemshaven. De Rooij van Greenpeace: “Terwijl er op dit moment in Cancún gezocht wordt naar een oplossing voor klimaatverandering, blijven deze energiegiganten investeren in ouderwetse en vervuilende kolencentrales. Als deze plannen doorgaan neemt de CO2-uitstoot van de energiesector in Nederland met een kwart toe.”

Jeroen Brouwer van Essent zegt dat het bedrijf “natuurlijk absoluut niet blij” is met de actie, maar dat Essent zelf niks merkt van onrust onder klanten over de bouw van de kolencentrale. “Greenpeace vergeet de zeggen dat wij veruit de grootste producent van duurzame energie in Nederland zijn”, zegt hij. De kolencentrale in aanbouw wordt volgens Essent 10 procent efficiënter dan bestaande centrales, en er zal ook biomassa worden meegestookt.

Op facebook wordt een fotoalbum bijgehouden gedurende de actie.  

Via internet zijn live videobeelden vanuit de bouwkraan te volgen:

 

 

 

 

Foto’s : Greenpeace

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons