Achtergrond

Greenpeace beschermt walvissen vanuit de ruimte

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

 

UNDEFINED
Foto: Cetaces

Tijdens hun tocht van de Grote Oceaan naar de Stille Oceaan staan de walvissen bloot aan de bedreiging van de Japanse walvisvloot, die dit jaar van plan is om ook weer op bultruggen te gaan jagen. “De walvissen zijn op weg naar het walvisreservaat in de Zuidelijke Oceaan. Dit zou een veilig toevluchtsoord moeten zijn. Helaas is het reservaat nu juist de plek waar de Japanse walvisvloot jaagt. In de laatste twintig jaar heeft de vloot duizenden walvissen gedood”, zegt hoofd campagnes Eco Matser van Greenpeace.
 

 

Harpoenvrije wetenschap

“Japan jaagt op walvissen onder het mom van een wetenschappelijk programma, maar de kwaliteit en de relevantie van het onderzoek zijn opmerkelijk laag. De wetenschappers waar Greenpeace mee samenwerkt laten zien dat wetenschappelijke informatie te verkrijgen valt zonder ook maar een harpoen af te schieten.” De wetenschappers hebben de walvissen van zenders voorzien die informatie geven over hun gedrag en over de route die ze kiezen van hun paaigebied naar hun foerageergebied. Slechts eenmaal eerder is het gelukt om een bultrug op deze reis te volgen.

 

Naam gezocht

De walvissen in dit project krijgen ieder een naam. Bultruggen zijn stuk voor stuk uniek  en kunnen herkend worden aan de strepen en kleurpatronen in hun staartvin. Die zijn even onderscheidend als onze vingerafdruk. Tien walvissen uit dit project hebben nog geen naam. Binnenkort vraagt Greenpeace mensen wereldwijd mee te beslissen over hoe deze walvissen gaan heten.

 

 

routes van de bultrug. Beeld cetaces
Routes van de Bultrug. Beeld: Cetaces

De bultruggen zijn hun reis gestart in Nieuw-Caledonië en op de Cookeilanden in de Stille Oceaan. De walvissen uit Nieuw-Caledonië keren ieder jaar terug naar dezelfde eilandengroep om uit te rusten, te baren en te zogen. De bultrugpopulatie bij Nieuw-Caledonië bestaat slechts uit een paar honderd walvissen. Dat is erg weinig voor het voortbestaan van deze groep. Een kleine terugval in aantal kan hun ondergang betekenen. Als de bultruggen bij Antarctica in het vaarwater van de Japanse walvisjagers terechtkomen, is dat waarschijnlijk de genadeslag voor deze populatie.
 

 

 

humpback 1
Foto: Greenpeace

Reservaten

 

 

Walvissen zijn uitermate kwetsbaar. Naast de walvisjacht staan ze bloot aan bedreigingen als vervuiling, klimaatverandering en sonar. Greenpeace wil dat Japan de jacht in de Zuidelijke Oceaan definitief afblaast. Daarnaast moet er een wereldwijd netwerk van zeereservaten komen, waarin walvissen de kans krijgen zich te herstellen. In deze reservaten mogen geen schadelijke activiteiten plaatsvinden als visserij, zandwinning of olie- en gasboringen. Eco Matser: “Het is belangrijk dat mensen de tocht van de walvissen massaal volgen. De beste bescherming voor de walvissen is dat zoveel mogelijk mensen bezorgd zijn om hun lot.”

 

 

 

De route is te volgen via www.greenpeace.org/greatwhaletrail.

 

 

Greenpeace

Cétacés

Centre for Cetacean Research and Conservation

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons