Green4sure pleit voor Nederlandse klimaatwet

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

De initiatiefnemers rookvinden dat niet alleen Nederland, maar alle rijke landen moeten meewerken aan een oplossing van dit mondiale probleem en pleiten voor een klimaatwet. Ze streven er naar de klimaatdoelen van het kabinet te behalen tegen de laagste kosten. Milieubewegingen en vakbonden noemen Green4sure daarom ook wel Hét Groene Energieplan.

 

De kern van Green4sure is de klimaatwet. Deze werd eerder al in Groot-Brittannië ingevoerd. In deze wet wordt onder meer een klimaatbudget vastgelegd. Hierin staat met hoeveel procent de Nederlandse uitstoot van broeikasgassen jaarlijks moet dalen en wat de jaarlijkse toegestane maximale uitstoot van broeikasgassen is. Volgens dit plan is de CO2-uitstoot in 2020 met dertig procent gedaald ten opzichte van 1990. In 2030 moet het percentage zijn gehalveerd.

 Logo Green4sure

De budgetten worden toegedeeld aan bedrijven en niet aan individuele burgers. Bedrijven zijn vrij in het kiezen van de maatregelen om de CO2-uitstoot te verminderen en ze kunnen bij andere bedrijven emissierechten kopen. De kosten kunnen ze verwerken in de prijzen van de producten. Zo betalen álle vervuilers de kosten voor de afwenteling van verontreiniging. 

 

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons