Gratis zorg Sierra Leone moet levens redden

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

In 2006 bracht de World Health Organization cijfers naar buiten waaruit bleek dat van de 1000 kinderen die in Sierra Leone geboren worden, er 269 sterven voor hun vijfde levensjaar. Ook het aantal vrouwen dat sterft tijdens de bevalling is groot. Een op de acht vrouwen loopt tijdens de geboorte van haar kind de kans om te sterven.

Duizenden levens
In 2002 probeerde de Sierra Leoonse overheid ook al gratis gezondheidszorg voor deze groep aan te bieden, maar vond toen geen draakvlak. Dit keer worden de plannen gesteund door de ngo Save the Children, de Verenigde Naties en de Britse regering. De plannen die de president presenteerde tijdens de onafhankelijkheidsdag van Sierra Leone moeten duizenden levens redden. Het merendeel van de Sierra Leoonse bevolking heeft momenteel geen toegang tot medische hulp. Dit komt omdat het te duur is, maar ook door de grote afstand die ze vaak moeten overbruggen om in een ziekenhuis te raken.

Tony Blair
Opmerkelijk aan de keuze van deze specifieke dag, waarop de onafhankelijkheid van het Verenigd Koninkrijk gevierd wordt, is dat de plannen niet doorgevoerd hadden kunnen worden zonder de steun van de Britse ex-premier Tony Blair, met zijn Africa Governance Initiative (AGI).

zwangerevrouw
Zwangere vrouw in CAR,
door Pierre Holtz

Sinds 2008 werkt de regering van Sierra Leone samen met het AGI. Blair is erg populair in het land. Zijn vader doceerde er aan de universiteit en velen denken onterecht dat ook hij er heeft er gestudeerd. Sinds hij in 2000 Britse troepen zond om de burgeroorlog in het land te beëindigen, is hij een nationale held, volgens The Guardian.

Staking
Het medisch personeel was in eerste instantie bezorgd over de nieuwe plannen. Zij vreesden dat ze door de nieuwe plannen meer zouden moeten werken, zonder dat zij daar meer zouden verdienen. Een dagenlange staking was het gevolg. Deze staking eindigde nadat de regering het personeel een zesvoudige loonsverhoging beloofde. De vraag rijst of de regering zich deze verhoging kan veroorloven, en of werknemers in andere sectoren nu ook voor een loonsverhoging gaan staken.


Foto boven: baby wordt door een arts onderzocht in Ivoorkust, door: Ami Vitale

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons