Bewoners van India hoeven binnenkort misschien niet meer voor hun medicijnen te betalen. Na een geslaagd experiment met gratis geneesmiddelen in de Indiase staat Rajasthan, overweegt de regering het project uit te breiden naar de rest van het land.
Een jaar geleden begon de overheid in Rajasthan met de verstrekking van gratis geneesmiddelen. Zo’n 350 belangrijke medicijnen zijn daar nu gratis verkrijgbaar. Volgens nieuwsberichten gebruiken momenteel 200.000 van de 68 miljoen inwoners van Rajasthan de gratis medicijnen. De overheid overweegt het experiment nu uit te breiden naar de rest van het land. Zo’n 1,2 miljard mensen hebben dan toegang tot gratis medicijnen.
Een van de doelen van het programma is om een einde te maken aan gerommel met de prijzen door private apotheken en fabrikanten. Veel apotheken verkopen de medicijnen nu nog tegen veel te hoge tarieven. Patiënten die levenslang medicijnen nodig hebben, bijvoorbeeld voor diabetes of hartziekten, hebben hierdoor vaak moeite om de kosten van die medicatie te betalen. Meer dan 40 procent van de mensen in India die in een ziekenhuis belandt, moet geld lenen of bezittingen verkopen om de kosten van opname en behandeling te kunnen betalen.
Ravi Narayan, van het All India Drug Action Network, is vol lof over het initiatief in Rajasthan. Hij verwacht dat de rest van India het model zal volgen. Tamil Nadu, een staat met 72 miljoen inwoners, verstrekt ook al gratis medicijnen, en ook de staat Karnataka is er volgens hem mee bezig.