Graffity hoax: ‘Homeland is racistisch’

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Andere graffiti teksten op de muren van het fictieve vluchtelingenkamp bij Berlijn luiden: ‘Homeland is een grap en heeft ons niet laten lachen’, ‘#blacklivesmatter’, ‘Vrijheid..nu in 3D’, ‘Homeland is een watermeloen’, ‘Homeland is GEEN serie’, ‘De situatie is niet te vertrouwen’ en ‘Deze show representeert de visie van de kunstenaars niet’.

De drie kunstenaars hadden van het productieteam afbeeldingen van pro-Assad graffiti gekregen, ‘die blijkbaar gebruikelijk zouden zijn in een Syrisch vluchtelingenkamp’. De Arabische teksten zijn niet gecontroleerd, claimen ze: “Voor de inhoud van de Arabische teksten op de muur was geen belangstelling. In hun ogen is Arabisch schrift slechts een visuele aanvulling die de horror-fantasie over het Midden Oosten compleet maakt. Een beeld dat een hele regio ontmenselijkt tot figuren in zwarte burka's en dit seizoen tot vluchtelingen.”[[{“fid”:”40700″,”view_mode”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:””,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:””},”type”:”media”,”attributes”:{“alt”:”‘Homeland Is Racist’ Graffiti Artists Sneak Messages On The Show”,”style”:”height:327px; width:581px”,”class”:”file-file-styles-artikel-volle-breedte media-element”}}]]Één van de kunstenaars, Amin genaamd, vertelde dat “de show gevaarlijke sterotypes in stand houdt door een hele regio te reduceren tot een komedie gebaseerd op verkeerde weergaven die bij politieke propaganda passen. Het is duidelijk dat ze de streek die ze beogen te representeren niet kennen. Maar ondertussen lijden wij onder de gevolgen van zulke oppervlakkigheid en misleiding.”

Homeland heeft tijdens alle vijf seizoenen al meerdere malen voor controverse gezorgd vanwege hun weergave van ‘de Islamitische wereld’ en hun verbeelding van een zogenaamde gezellige relatie tussen Al-Qaida en Hezbollah. Alex Gansa, de maker en uitvoerend producent van de serie, heeft als reactie op het artistieke verzet laten weten dat zijn team ‘had willen voorkomen dat deze afbeeldingen werden uitgezonden.” Hij voegde toe dat “Omdat Homeland een stimulans voor discussie wil zijn, kunnen we echter niet anders als deze artistieke sabotage bewonderen”.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons