Goed Genoeg

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Foto Evelijne_Bruning.jpg
                                  

Tsja. Zo gaat het wel vaker, in de grote boze wereld. We kiezen nu eenmaal niet altijd langs de lijnen die trotse tantes logisch lijken. Toch is het democratisch model de beste oplossing die we kennen – het schijnt zelfs zo te zijn dat er nog nooit een hongersnood is geweest in een democratisch bestuurd land. Misschien wel juist doordat de kandidaten er massaal chips uitdelen?

In dit nummer vindt u daarom een uitgebreid verslag van de struikelblokken die je in de praktijk tegenkomt bij het bevorderen van democratie. En brengen we u onder de veelzeggende titel ‘Uithuilen en opnieuw beginnen’ een spraakmakend essay over goed bestuur in Afrika. Bovendien vindt u in het bijgevoegde blad The Broker een uiterst gedegen artikel over de gangbare indicatoren en politieke noties van goed bestuur. En zodra ze is uitgedacht, brengen we u een interview met de nieuwe hoogleraar op de Prins Claus-leerstoel, professor Nasira Jabeen, die op dit moment hard werkt aan een bruikbaar model voor Goed Genoeg Bestuur voor ontwikkelingslanden. (Haar veelbelovende inaugurele rede vindt u alvast op onze website.)

Dichter bij huis zijn er ook ontwikkelingen. Onze apenrots, zoals het ministerie liefdevol wordt genoemd, heeft er een eigen nieuwe zilverrug bij. U las bij ons een aantal maanden geleden al welke klimrekken Bert Koenders van plan was op te richten als hij aan de macht zou komen. Nu het zo ver is, vindt u vanzelfsprekend in deze Vice Versa een uitgebreid verslag van zijn inwerktijd. Niet van de consultatierondes, overigens. Want u kunt zich vast wel zelf een beeld vormen bij die brave exercitie waar de gehele sector briesend en stampend het belang van de tweehonderd hardhouten stokpaardjes van dit moment aan de strakke teugels van het ministerie mocht laten galopperen in een afgetimmerde binnenbak. Nee, wij volgden minister Koenders voor u terwijl hij écht aan het werk was, in het veld.

Zal hij een goed bestuurder blijken? Mij is het vooralsnog niet duidelijk wat deze minister anders gaat doen dan de vorige. ‘Het wordt allemaal véél politieker’, zegt hij. Tsja, wat wil je. Als de minister in zijn vorige baan kapper was geweest, zou hij nu krampachtig krulspelden en kleurspoelingen proberen in te voeren.
Misschien hóeft er uiteindelijk ook helemaal niet zo veel anders. Zo slecht doen we het nou ook weer niet, gemiddeld genomen. Hollands, haalbaar, goed genoeg. De resultatenrapportage die het ministerie onlangs presenteerde was in elk geval blij en trots. En daar waar nog geen, of niet genoeg, resultaat was behaald, zo luidde de conclusie, moest er gewoon wat meer geld en aandacht bij. Simpel, eigenlijk. De enige politieke reactie op het rapport die de media haalde, de ietwat voorspelbare VVD-reflex’er moet méér geëvalueerd worden’, werd in elk geval meteen door het ministerie neergesabeld. Of dat nou het soort politieke sturing is waar we op zitten te wachten, waag ik te betwijfelen.
 

Weblinks:

Dossier MO: www.mo.be

Inaugurele rede Nasira Jabeen: www.princeclauschair.nl/30570main.html

Wereldbankdossier: www.worldbank.org/governance

Wetenschappelijke inzichten: www.thebrokeronline.eu

Wat er volgens de trouwe lezers van Vice Versa eventueel nog wél anders en beter kan, vindt u op de opiniepagina’s. Persoonlijk ben ik benieuwd of minister Koenders de ietwat ongeordende bende van vele verschillende apenstammen die zijn rots bevolken eindelijk weer zo ver krijgt dat ze sámen gaan werken. Zouden ze daar al interne indicatoren voor hebben, denkt u? We wachten vol spanning op het jaarverslag.

 

websites:

Dossier MO: www.mo.be

Inaugurele rede Nasira Jabeen: http://www.princeclauschair.nl/30570main.html

Wereldbankdossier: www.info.worldbank.org/governance

Wetenschappelijke inzichten: www.thebrokeronline.eu

 

test

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons