Beeld: Oxfam

Gezondheidszorg in Gaza staat op instorten

VN-organisaties luiden de noodklok over de snel verslechterende humanitaire situatie in Gaza, als gevolg van brandstoftekorten. Binnen tien dagen dreigen essentiële faciliteiten zoals ziekenhuizen zonder brandstof komen te zitten.

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
VN-secretaris-generaal Antonio Guterres noemt Gaza een ‘constante humanitaire noodsituatie’. “Twee miljoen Palestijnen hebben dagelijks te maken met haperende infrastructuur, een elektriciteitscrisis en een gebrek aan basisdiensten”, zegt hij.
Brandstoftekorten dreigen binnenkort ziekenhuizen en sanitaire voorzieningen lam te leggen: ze hebben generatoren nodig om te kunnen blijven functioneren. Als de energievoorraad niet snel wordt aangevuld, bestaat de kans dat bijvoorbeeld röntgenapparatuur en intensive care-afdelingen niet meer functioneren.
Ook de verwerking van rioolwater, afvalinzameling en ontzilting van zeewater lopen risico, zegt het Bureau voor de Coördinatie van Humanitaire Zaken (OCHA).

 

Minimale capaciteit

Tot nu toe hebben al zestien ziekenhuizen en gezondheidscentra hun werk stilgelegd.

“Er sluiten nu al ziekenhuizen”, zegt Roberto Valent, coördinator bij OCHA. “Zonder financiering zullen meer dienstverleners hun werk in de komende weken moet opschorten. De situatie zal dan drastisch verslechteren, met mogelijk gevolgen voor de hele bevolking.”

Tot nu toe hebben zestien ziekenhuizen en gezondheidscentra hun werk stilgelegd. Het Al-Durra kinderziekenhuis moest drastisch snijden in de dienstverlening vanwege gebrek aan brandstof.
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zegt dat van het ziekenhuis Best Hanoun alleen de crisisafdeling nog functioneert op minimale capaciteit. De brandstofvoorraad daarvoor zal naar verwachting half maart op zijn.

Medicijnen op

Dit jaar is ongeveer 6,5 miljoen dollar nodig voor 7,7 miljoen liter noodbrandstof. “Dat is het minimale wat nodig is om te voorkomen dat de dienstverlening instort”, zegt OCHA in een oproep aan donoren. Om alle basisfaciliteiten volledig te laten functioneren, is 10 miljoen dollar per jaar nodig.
Ziekenhuizen hebben intussen moeite patiënten de juiste zorg te bieden. Volgens de WHO is 40 procent van de benodigde medicijnen op, inclusief medicijnen die worden gebruikt op crisisafdelingen.

 

Verenigde Staten

Dit jaar is circa 6,5 miljoen dollar nodig voor 7,7 miljoen liter noodbrandstof. “Dat is wat minimaal nodig om de dienstverlening overeind te houden.”

De crisis in Gaza ontvouwt zich op het moment dat de Verenigde Staten bezuinigen op hun bijdrage aan de VN-hulporganisatie voor Palestijnse Vluchtelingen (Unrwa). Daardoor loopt de organisatie, die meer dan vijf miljoen vluchtelingen voorziet van gezondheidszorg, sociale dienstverlening en noodhulp, 65 miljoen euro mis.

Hoewel de energiecrisis al in 2006 begon, verergerde die in 2017 als gevolg van een ruzie tussen de Palestijnse autoriteiten in Ramallah en Gaza over de financiering en belasting van brandstof, en de daaropvolgende stap van Israël om de elektriciteitsvoorziening aan de regio te beperken.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

Word abonnee

  • Digitaal + magazine  —   8,00 / maand
  • Alleen digitaal  —   6,00 / maand
Heb je een waardebon? Klik hier om je code in te vullen

Factuurgegevens

Je bestelling

Product
Aantal
Totaal
Subtotaal in winkelwagen  0,00
Besteltotaal  0,00
  •  0,00 iDit is het bedrag dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons