GEZOCHT: Groene startups met impact!

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

€500.000 om je startup te kickstarten
Briljante, groene ideeën blijven vaak op de plank liggen. Dat is jammer, want één slim en creatief idee kan een groot verschil maken. De Postcode Lottery Green Challenge is ‘s werelds grootste jaarlijkse competitie op het gebied van duurzaam ondernemen. De competitie is ieder jaar op zoek naar veelbelovende groene startups met als doel ervoor te zorgen dat baanbrekende duurzame oplossingen daadwerkelijk op de markt komen. Hoe? De winnende startup ontvangt €500.000 om zijn startup verder te helpen. De runner up €200.000 euro.

Bomen in de woestijn, een fata morgana?
Vorig jaar won Land Life Company, de Amsterdamse startup die de 47-jarige Jurriaan Ruys in 2013 heeft opgericht. Hij wist de jury te overtuigen met zijn biologisch afbreekbare couveuses waarmee jonge boompjes in extreem droge gebieden kunnen overleven en herbebossing mogelijk wordt. Bewatering en onderhoud zijn dan niet nodig. De (her)bebossing van droge gebieden is een van de belangrijkste wapens in de strijd tegen klimaatverandering.

Impact van de competitie
Door bomen te laten groeien in droge gebieden kan de vruchtbaarheid van de bodem worden hersteld. Met behulp van deze couveuse kan een iel takje volgens Ruys uitgroeien tot een wel driemeterhoge boom. Met het prijzengeld van €500.000 heeft Land Life Company demonstratieprojecten met een oppervlakte van ruim zeven keer het Vondelpark gerealiseerd in Mexico, Spanje en Californië. Met deze projecten laten zij (lokale) overheden zien hoe men op effectieve wijze natuurherstel kan realiseren.

Dit is hard nodig, een derde van de aarde kampt met gemiddelde tot ernstige bodemdegradatie door erosie, uitputting, verzuring, verdichting, verzilting en verontreiniging door chemicaliën, zo meldt de Voedsel- & Landbouworganisatie van de Verenigde Naties. Tel daar bij op dat in 2050 de wereld naar verwachting zo’n 9,6 miljard mensen herbergt en de hoge nood aan vruchtbare gronden is duidelijk.

Meld je aan voor 1 juni!
Ben jij ook een ondernemer met impact die de wereld gaat verbeteren?  Groene ondernemers vanuit de hele wereld kunnen tot en met 1 juni hun veelbelovende duurzame ondernemingsplan inzenden via www.greenchallenge.info.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons