Gevoel en geloof

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee


10_IS-bedrijfsleven1Esther Schouten werkt bij Shell als intern adviseur sociaal impact management. Zij promoveert aan de Erasmus Universiteit Rotterdam op multinationale ondernemingen en mensenrechten: 'Toen ik in 2003 Het maanlied van de wolf van Penina Keen Spinka las, werkte ik bij een bedrijf waar ik me wel met duurzaamheid bezighield, maar vooral met het achteraf controleren van zaken. Daar werd ik niet gelukkig van. Op een gegeven moment heb ik mijn leaseauto ingeleverd en ben ik fulltime aan mijn promotie begonnen. Achteraf bekeken een radicale beslissing, maar ik volgde mijn gevoel.


Dat zie ik ook terug in dit boek. Het verhaal speelt zich af
in de veertiende eeuw in Noord-Amerika. Een meisje wordt gevangengenomen door de Mohawks en ernstig mishandeld. Ze ontsnapt, zwerft rond bij andere stammen en ontmoet een Noorse jager met wie ze naar Groenland zeilt. Wat mij boeit, is dat één handeling of beslissing een enorme impact kan hebben. Ik vind het enorm belangrijk mijn gevoel te volgen, ook in mijn werk. Al lijkt een bepaalde keuze op het moment zelf misschien niet de meest logische, ze opent altijd nieuwe deuren.


Bij Shell kijk ik naar de sociale impact die de olie-industrie heeft op de omgeving. Ik probeer de mogelijk negatieve impact te minimaliseren en de mogelijk positieve impact te maximaliseren. Shell is goed in het bepalen van risico's: Als we x doen, kost het ons x geld en/of tijd. Maar het is niet altijd meteen duidelijk of sociale investeringen winst opleveren. Dan blijft als enige criterium over wat het juiste is om te doen. Daarom werk ik ook bij Shell: het is een bedrijf dat een enorme impact kan hebben op de armoede in de wereld.


Het boek liet mij de connectie van dingen voelen. Mensen van verschillende culturen en tijden gaan door dezelfde processen van bewustwording heen. Het meisje in het verhaal overwint verschrikkelijke gebeurtenissen en wordt een wijze vrouw. Dit houd ik mijzelf ook voor als het moeilijk wordt: doorzetten, je komt er sterker uit.


Natuurlijk is onze tijd anders dan de middeleeuwen of de prehistorie, maar het verhaal laat zien dat we van de geschiedenis moeten leren. Ik ben me er altijd van bewust dat mensen mede zijn gevormd door hun ervaringen. Als ik iets in hun context wil veranderen, moet ik eerst hun achtergrond begrijpen.'

 

Titel: Het maanlied van de wolf (Nederlandse versie is niet meer leverbaar)

Auteur: Penina Keen Spinka

ISBN:9789044305746

Uitgeverij: The House of Books

 

 

 

10_IS-bedrijfsleven2Walter aan de Wiel koppelt via zijn bedrijf Alive Consultancy andere bedrijven en ontwikkelingsprojecten aan elkaar: 'Voor mijn werk haal ik de meeste inspiratie uit de Bijbel. Het inspirerende aan de Bijbel vind ik dat er in bepaalde delen een heel andere levensstijl wordt beschreven dan wij tegenwoordig als westerlingen gewend zijn. We zijn erg gericht op onszelf. In de Bijbel gaat het er niet alleen om hoe mensen persoonlijk ergens beter van kunnen worden, maar ook om het omkijken naar hun medemens, weduwen of wezen bijvoorbeeld. Die levensstijl spreekt mij aan, dat is écht maatschappelijk verantwoord bezig zijn. Ik ben opgegroeid met de Bijbel, maar vanaf een jaar of zeventien ben ik er wat bewuster mee bezig. Ook mensen die niet geloven, kunnen geïnspireerd worden door de Bijbel en die levensstijl.


Ik vind het inspirerend dat de God die in de Bijbel beschreven wordt, zich niet heel vaak boos maakt. Maar áls Hij zijn gevoelens toont, is dat vaak vanwege ongerechtigheid, bijvoorbeeld omdat de armen onrechtvaardig worden behandeld of omdat arbeiders worden uitgebuit. Dat geeft voor mij aan dat het Hem echt aan het hart gaat.


Ik weet dat sommige mensen de armoede in de wereld een teken vinden dat God er niet is, maar iedereen heeft zijn eigen verantwoordelijkheid en maakt zijn eigen keuzes. Ik denk dat armoede juist ontstaat door mensen: mensen die alleen aan zichzelf denken en niets aan anderen geven.


Voordat ik mijn bedrijf vorig jaar opzette, werkte ik bij een ingenieursbureau binnen de voedselverwerkende industrie. Ik deed toen al veel vrijwilligerswerk op het gebied van ontwikkelingssamenwerking. Daardoor heb ik gezien dat kleine organisaties veel werk verzetten dat de bevolking echt verder helpt. Alleen, die organisaties hebben vaak moeite hun financiën rond te krijgen. Soms weten ze niet waar ze subsidie kunnen aanvragen, soms gaat de fondsenwerving ten koste van het helpen van de mensen.


Ik ben ingesprongen op de trend dat steeds meer bedrijven iets willen doen voor de maatschappij. Daarbij richt ik mij op middelgrote bedrijven, omdat die er de capaciteit niet voor hebben om zelf een project op te zetten. Alive zorgt ervoor dat het bedrijf aan een project gekoppeld wordt en dat het geld op de juiste plek terecht komt. Ik ben blij dat ik zoiets kan doen.'

 

Titel: de Bijbel

ISBN: 9061268613 (Nieuwe Bijbelvertaling)

Uitgeverij: Nederlands Bijbelgenootschap

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons