Achtergrond

Gesprek met jonge ondernemers in Kenia

ICCO-directeur Wim Hart bezocht in en rond de Keniaanse hoofdstad Nairobi onder andere een melkfabriek en een incubator voor startups. Hij was onder de indruk van Herdy, een online marktplaats voor vlees, groente en fruit. Voor OneWorld schreef hij een verslag.

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Deze ochtend hebben we een bezoek gebracht aan Classic Foods: een melkfabriek op een onherbergzame plek, even buiten Nairobi. De manager van deze fabriek liet ons zien hoeveel impact de net geïnstalleerde zonnepanelen hebben voor zijn bedrijfsvoering. De investering in panelen is mogelijk gemaakt door een lening van ICCO Investments. De gehele melkproductie kan draaien op zonne-energie, zeker nu het al maanden onnatuurlijk heet en droog is.

De manager verraste mij echter vooral met zijn aanvullende bedrijfseconomische keuzes. Een hele nieuwe cyclus is door deze melkproducent ontstaan. Wanneer vrachtwagens de koemelk bij de boeren ophalen om het in de fabriek om te zetten in vervoerbare en drinkbare melk, gaat met het transport daarheen gelijk meel en dierenvoedsel mee. Producten die de boeren hard nodig hebben. Daarmee is de fabriek verzekerd van een gezonde veestapel, en dus meer melkproductie.

De boeren die melk leveren, krijgen ook training. Onder meer in het testen van de kwaliteit van de melk en het kweken van groente op alternatieve manieren. Een echte booster voor deze bedrijfstak dus. Aan het einde van ons bezoek presenteerde hij ons zijn nieuwste idee: yoghurt met pulp van 100% vers fruit. Een noviteit in Kenia en erg lekker. De manager zorgt zelf voor de marketing van de kleine bakjes met yoghurt bij supermarkten. Dat loopt vast uit op een succes, maar later die dag zou dit me verder aan het denken zetten.

Ontmoetingsplaats voor jonge ondernemers

Midden in Nairobi is Nailab gevestigd. Dit is een ontmoetingsplaats voor jonge ondernemers, een zogenaamde incubator, en onze tweede stop van deze dag. ICCO Agribusiness Booster zoekt naar vormen om dit bedrijf te ondersteunen. Sam, die zichzelf omschrijft als mentor, psycholoog, priester en soms zelfs ook wel vader, begeleidt hier jongeren die bedrijfsinitiatieven willen nemen, maar nog tegen hindernissen oplopen.

We spraken met twintigers Joshua en Brian, die een verhuisbedrijf opgezet hebben: ‘Kejamove‘. Met hulp van Nailab draaien zij goed en denken ze al aan vestigingen in andere landen, zoals Oeganda en Tanzania.

Een andere jonge ondernemer is Leila. Zij richtte ‘Hired Help‘ op. Haar droom is om vrouwen duurzaam te helpen, door hen betaald werk te laten doen in de huishouding. Zo hebben nu twaalf vrouwen fulltime werk en nog eens veertig maken part time schoon. Vrouwen onderhouden in Kenia vaak het gezin. Layla investeert in hun vaardigheden met training en advies en ziet allerlei mogelijkheden om verder uit te breiden met bijvoorbeeld koken en kinderopvang. Nailab hielp haar onder meer met een website.

Tot slot spraken we Derrick, een bekende van ICCO. Met steun van Nailab en ICCO’s iMPACT Booster programma richtte hij, na een aantal louterende ervaringen, www.Herdy.com op, een marktplaats voor vlees, groente en fruit. Hij verkoopt vijftig verse producten online en heeft daarmee al binnen anderhalf jaar, zonder marketing, een vaste klantenkring van ruim 200 consumenten opgebouwd. Daar profiteren talloze kleinere boeren uit de omgeving van. Zij leveren namelijk de producten. En wel via een innovatieve manier: Derrick biedt via een app aan welk product, bijvoorbeeld vijftig konijnen, hij die dag nodig heeft en welke prijs hij er voor kan geven. Boeren kunnen via een swipe het aanbod aannemen en direct leveren. De markt wordt op deze manier gemakkelijk bereikbaar voor deze boeren, wat eerst onmogelijk leek.

Initiatiefrijke ondernemers aan elkaar linken

Al luisterend naar al deze verhalen, bekroop mij het gevoel dat ICCO een rol kan spelen in het linken van initiatiefrijke ondernemers aan elkaar. Yoghurt zit bijvoorbeeld nog niet in het assortiment van Herdy.com terwijl Classic Foods moet leuren met deze heerlijke zuivelproducten bij supermarkten. En Leila ziet een niche in kinderopvang. Een dienst die AAA Growers, de farmer die we een dag eerder bezochten, juist behoefte aan heeft.

Na al deze ontmoetingen wilde ik nog niet weg uit Kenia. Ik zou dolgraag wat langer blijven om deze connecties op te zetten en andere ideeën op te pakken. Maar dat zat er helaas niet in. En daarbij: we hebben in Kenia meerdere heel goede ICCO-collega’s gestationeerd die dit veel beter kunnen oppakken met hun kennis van het land en hun relaties bij de bedrijven.

Wat betekenen deze ontwikkelingen?

Al rijdend door Kenia zagen we enorm veel mensen aan het werk in de informele sector. Zoals de talloze kraampjes met koopwaar lans de weg en mensen die hun leven wagen om tussen de auto’s op de snelweg door te lopen met flesjes water in de aanbieding. Het is goed dat al deze mensen werk opzoeken. Liever zou je echter zien dat Kenia zich gaat richten op meer werkgelegenheid in de formele sector. Met eerlijke banen en fatsoenlijke salarissen. De jongeren die we vandaag gesproken hebben, dragen daar nu al aan bij. Zij zijn een inspirerend voorbeeld voor anderen.

Wie nog het idee heeft dat er in Kenia geen initiatieven ontplooid worden, moet zeker eens met mij van gedachten wisselen. Dat wordt vast en zeker een inspirerend gesprek dat ons beiden een flinke energieboost geeft.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons