Genieten én beschermen

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

barbados sunsetHoewel we bij vakantie-eilanden dromen over ongeschonden paradijzen, zijn eilanden eigenlijk de meest bedreigde ecosystemen ter wereld. Zo is zelfs meer dan vijftig procent van alle planten en dieren die de laatste vierhonderd jaar zijn uitgestorven, voor het laatst op een eiland gezien. Ook de klimaatveranderingen zijn nergens zo goed te merken als op eilanden. Sommige eilanden zullen letterlijk ten onder gaan aan het smelten van de poolkappen en het stijgen van de zeespiegel.

De meeste tropische eilanden zijn nu nog omgeven door prachtige koraalriffen en mangrovebossen. Door menselijk handelen verdwijnen deze als sneeuw voor de zon. Je kunt hierbij denken aan het dumpen van afvalstoffen, pesticidenproductie en vele andere vormen van milieuvervuiling. Dit is niet het begin van een mooie droom over een tropisch eiland, maar de start van een ware nachtmerrie over een verstoord ecosysteem. 

De Amerikaanse non-profitorganisatie Seacology heeft een toptien opgesteld waarbij je tijdens de vakantie én van het eiland kan genieten én helpt het eiland te beschermen. Ook jij kunt dus iets bijdragen!

TOP 10 BESCHERM JE VAKANTIEBESTEMMING

  1. Verblijf in een milieuvriendelijk hotel. Veel hotels zeggen verantwoord te handelen, maar doen vaak niet meer dan het hergebruik van handdoeken aanmoedigen. 
  2. Verzamel geen schelpen als souvenir. Je zou wel eens het toekomstige huis van een heremietkreeft mee naar huis kunnen nemen. Neem foto's voor concrete herinneringen.
  3. Wanneer je gaat vliegen, komen er grote hoeveelheden CO2 in de lucht. Dit kun je compenseren door bij te dragen aan het planten van bomen.
  4. Geniet zoveel mogelijk van natuurlijke afkoelbronnen als bijvoorbeeld de wind en maak zo weinig mogelijk gebruik van airconditioning. Zet hem uit wanneer je je kamer verlaat.
  5. Waardeer en heb eerbied voor de verschillende eilandculturen en talen. Leer voordat je op vakantie gaat wat over de taal en de cultuur. 
  6. Laat de wereld onder water met rust. Zit niet aan het rif wanneer je gaat snorkelen. Koraal is erg kwetsbaar en het duurt heel lang voordat het weer aangroeit.
  7. Maak zo weinig mogelijk gebruik van wegwerpartikelen. Afvalverwijdering is een groot probleem op de eilanden.
  8. Fietsen, wandelen of varen zijn mooie manieren om een eiland te zien. Daarnaast ontmoet je veel meer mensen dan wanneer je in de auto zit en is het veel milieuvriendelijker.
  9. Steun de plaatselijke economie en ontdek nieuwe gerechten. Laat je eigen gemaakte cakejes thuis en geniet van een vers, lokaal kokosdessert.
  10. Steun Seacology en andere natuurbeschermingsorganisaties en help nieuwe projecten te organiseren waarmee het milieu en de culturen van de eilanden worden beschermd.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons