‘Geloofwaardigheid VN-hulpverleners betwist vanwege oorlog Irak’

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

Mark Malloch Brown
Mark Malloch Brown

"De keiharde waarheid is dat het door de internationale politiek steeds moeilijker wordt om slachtoffers te helpen", zei Malloch Brown gisteren in een speech die wordt geciteerd in de Britse krant The Independent. VN-hulpverleners worden volgens hem steeds meer als belangenbehartigers van het Westen gezien in plaats van voorvechters van universele waarden en normen.

 

Zo zou de Soedanese president Omar al-Bashir volgens de voormalige VN topman, de invasie in Irak hebben gebruikt als belangrijkste reden om de komst van een VN-vredesmacht te traineren.

 

 

Darfur hulpverleners distribueren goederen foto UN
Darfur, hulpverleners distribueren hulp-
goederen. FHuloto:VN

Gevaar

 

Dat wereldleiders als Tony Blair en George Bush niet langer op hun blauwe ogen worden geloofd, zal Malloch Brown echter een zorg zijn. Hij vindt het vooral kwalijk dat de geloofwaardigheid van hulpverleners in het veld steeds meer wordt betwist. Zij zouden hierdoor zelfs extra gevaar lopen.

 

Volgens Malloch Brown worden de gele cirkels op de kaart van Darfur die aangeven dat het daar niet veilig is voor hulpverleners, steeds groter. Behalve Soedan noemt Malloch Brown ook Colombia en Gaza als gebieden waar het voor VN-hulpverleners gevaarlijker is geworden sinds de invasie van Irak door de Britten en de Amerikanen in 2003.

 

 

VN begrafenis VN-medewerker foto VN
Begrafenis van een VN-medewerker. Foto: VN

Doden

 

De bezorgdheid van de voormalige VN-bestuurder staat niet op zichzelf. Onlangs liet Mark Fark het hoofd van Artsen zonder Grenzen al weten dat hij zich zorgen maakte over de hoeveelheid hulpverleners die in Darfur werden aangevallen. Hieraan doen volgens hem alle strijdende partijen mee.

 

Vorig jaar kwamen in Darfur zestig hulpverleners om.

 

Het artikel in The Independent

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons