Gekkenhuis bij Amerikaanse universiteiten

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Amerikaanse wetenschappers kopiëren massaal online informatie van overheidsdatabanken naar zelfstandige servers om de kennis veilig te stellen, zo schrijft de Washington Post. Het gaat om openbare regeringswebsites die informatie over het klimaat verschaffen. Dit zijn websites variërend van Nasa, het Amerikaanse ruimtevaartinstituut, tot sites van organisaties die het aantal bosbranden bijhouden of het zeeniveau meten.

Back-up

Al sinds de verkiezingsuitslag in november is er onrust onder klimaatwetenschappers ontstaan, omdat de president-elect Donald Trump klimaatverandering een ‘hoax’ noemt. De benoemingen van de kabinetsleden de afgelopen weken veroorzaakt nog meer opschudding. Zo trekken Scott Pruit van Milieubescherming, Ryan Zinke van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Rick Perry van het Ministerie van Energie klimaatverandering door menselijk toedoen in twijfel. Ook zou de nieuwe regering het huidige milieubeleid terug willen dringen. De wetenschappers zijn daarom bang dat hun werk ten grondslag ligt.

Ook al heeft niemand van de nieuwe regering gezegd de publiekelijke informatie te willen manipuleren of in te perken, toch gaan de wetenschappers hard door met het maken van back-ups.

De kennis wordt niet alleen in veiliggesteld, maar er wordt ook volop geprotesteerd:

 

Paranoia

‘Zij (de nieuwe regeringsleden, red.) watertanden bij het idee om klimaatonderzoeksprogramma’s te ontmantelen. Het is daarom niet ondenkbaar dat zij de informatie willen neerhalen die zij betwisten’, zegt Michael Halpen van het Centrum voor Wetenschap en Democratie tegen de Washington Post. Hij is aangesloten bij een groep die zich ‘Union of Concerned Scientists' noemt. ‘Er is en dunne lijn tussen paranoia zijn en voorbereid zijn. Op dit moment doen wetenschappers er alles aan om zo goed mogelijk voorbereid te zijn tot dat het kasteel bestormd wordt.’

Er is nog geen reactie gekomen op deze actie van Donald Trump of van de andere nieuwe regeringsleden. 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons