Deze vier factoren maken een ontwikkelingsproject succesvol

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Gedrag is ‘hot’: er is steeds meer aandacht voor het feit dat emotie en irrationele beslissingen ons menselijk gedrag kenmerken. Ook in ontwikkelingsprojecten groeit het besef van de rol van gedrag. Uit het promotieonderzoek van Deribe Aga blijkt dat vier factoren van gedrag het succes in ontwikkelingsprojecten in belangrijke mate verklaren.

Onlangs was op OneWorld Research al een artikel te lezen over het belang van lokale kennis voor ontwikkelingsprojecten, maar ook het gedrag van zowel de uitvoerders als de doelgroepen van projecten speelt een belangrijke rol. In zijn onderzoek kijkt Aga naar vier factoren en hun relatie tot het succes van ontwikkelingsprojecten: leiderschap, team-building, probleemoplossing, en de mate van affiniteit van begunstigden met het project.

Dat een goede leider van belang is zal geen verassing zijn, maar Aga’s onderzoek onderstreept dat een leider pas echt effectief kan zijn als er zich onder haar een hecht team bevindt. Oftewel, een potje lasergamen om aan team-building te doen is niet alleen leuk om te doen, het verbetert ook je prestaties als team. Verder kan de onzekerheid die vaak rond projecten hangt tegen worden gegaan door een probleemgerichte aanpak. Door actief problemen te identificeren en stapsgewijs aan te pakken kan een team de uitdaging van een onzeker project aan.

Tot slot benadrukt Aga dat affiniteit van begunstigden van belang is. De mensen die het project probeert te helpen moeten zelf enthousiast worden en kunnen zien welk probleem het project voor ze oplost. Anders blijft het project iets waar vooral anderen om geven, en loopt men het risico dat de maatregelen die het project neemt verdwijnen als de uitvoerders weg zijn.

Deribe Aga promoveerde aan de Universiteit Tilburg op het proefschrift ‘Factors affecting the succes of development projects: A behavioral perspective’.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons