Gaatjes vullen en praatjes

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee


De inspiratie 2

James Huddleston Slater is voorzitter van Dental Health International Nederland (DHIN):

'In Basic Package of Oral Care wordt gepleit voor een nieuwe aanpak van tandheelkunde in ontwikkelingslanden. Het westerse idee is altijd geweest: boren en vullen. Ook DHIN dacht zo. Wij verstrekten tandartsbenodigdheden voor ontwikkelingsprojecten of voor tandartsen in ontwikkelingslanden.

Ik heb zelf wel eens met een aantal collega's in Nepal in een paar dagen tijd drieduizend kiezen getrokken. Daar voelden we ons heel tevreden over. Maar ja, zo simpel werkt tandheelkunde niet in ontwikkelingslanden. Nog 24 miljoen andere mensen hadden ook tandheelkundige zorg nodig. Hoe bereik je die? Vaak is er helemaal geen tandarts of materieel aanwezig in de dorpjes. En als er al materieel is, werkt het niet of kan men er niet mee om gaan.

Dank zij dit boek hebben we de werkwijze van DHIN flink aangepakt. Het gaat er namelijk vanuit dat goede, structurele hulp mogelijk is, met een beperkt budget. En dan vooral voor de mensen op het platteland. Kijk, in ontwikkelingslanden zit hoogstens een arts-assistent op het platteland die alles doet, van botbreuken tot bevallingen. Als je díe nu leert hoe hij goede tandheelkundige zorg kan geven, bereik je heel veel.

Het boek gaat uit van drie principes. Ten eerste: goede tandheelkundige zorg begint met pijnbestrijding; je kunt mensen niet helpen zonder eerst hun pijn te bestrijden. Het tweede is dat er betaalbare tandpasta met fluoride moet zijn. Overheden en fabrikanten moeten dus benaderd worden. Als er goede tandpasta beschikbaar komt, moet je tandenborstels uitdelen en mensen voorlichten over gebitsverzorging en de meerwaarde van een gezond gebit.

Het derde punt is technisch, maar iedereen kan dat leren. Het gaat erom dat je niet hoeft te boren om kleine gaatjes te vullen: je kunt ze ook met een handinstrumentarium uitlepelen. Je mengt een poeder en vloeistof tot een soort cement, laat dat hard worden in de kies en vijlt het bij. Dit kan in het open veld gebeuren, zonder tandartsstoel.

DHIN verstrekt nog steeds benodigdheden voor tandheelkunde. Maar we praten nu ook met de tandartsen en vrijwilligers, we proberen ze goed duidelijk te maken hoe belangrijk deze stappen zijn. Het gaat niet alleen om de spullen, ze moeten ook voorlichting geven. Ga in vredesnaam niet een week op de markt zitten om alleen kiezen te trekken!'

 

Titel: Basic Package of Oral Care

Auteurs: Jo E. Frencken, Christopher J. Holmgren, Wim H. van Palenstein Helderman

Te downloaden via www.whocc-nijmegen.nl

 

 

 

AppleMark

Luc Scheele heeft samen met zijn vrouw Rita de stichting Vrienden van Halibet opgericht, voor betere tandheelkunde in Eritrea:

'Vorig jaar ben ik begonnen in Against all odds van Dan Connell. Mijn vrouw is afkomstig uit Eritrea en door haar ben ik me gaan verdiepen in dit land. Ik lees graag boeken over de geschiedenis; die is vaak nog spannender dan een thriller. Against all odds gaat over de dertig jaar waarin Eritrea vocht voor onafhankelijkheid. Connell beschrijft hoe Eritrese nationalisten bijna zonder steun van buitenaf de Ethiopische regering op hun knieën kregen, terwijl die juist werd gesteund door de Verenigde Staten en later door de Sovjetunie. Ze deden alles zelf, dat viel me echt op.

Ik realiseerde me ook dat Eritrea eigenlijk nog steeds alles zelf voor elkaar krijgt. Moet krijgen, eigenlijk. Er gaat enorm veel ontwikkelingshulp naar andere landen, maar heel weinig naar Eritrea. Dat vind ik vreemd. De medische kennis is bijvoorbeeld heel gedegen, maar er is een groot tekort aan medicijnen. Op dat gebied zou wel wat meer hulp mogen komen.

Vier jaar geleden hebben mijn vrouw en ik Vrienden van Halibet opgericht, inmiddels zijn we drie keer naar Eritrea geweest. Eerst werkten we alleen in Halibet, het ziekenhuis in Asmara, maar toen functioneerde daar niets, erg frustrerend. Daarom hebben we geholpen met het inrichten van behandelkamers; inmiddels functioneren die. Daarna zijn we begonnen om kinderen in de dorpen te helpen. Om gaatjes te vullen gebruiken we meestal een techniek waarvoor we niet hoeven te boren (zie interview hierboven, red.). Heel eenvoudig, goedkoop en doeltreffend.

We leiden ook Eritrese studenten op voor deze techniek. Want het enige wat tandartsen daar nu doen is infecties bestrijden, antibioticum geven en tanden trekken. We hebben een afspraak met de opleiding voor tandheelkunde. De tweede keer dat we voor de stichting in Eritrea waren, werkten we samen met drie groepen van zeven studenten. Drie van hen worden op dit moment verder opgeleid. Een groep studenten past de techniek ook toe onder leiding van de lokale tandarts. Zo proberen we substantieel iets te veranderen.'

 

Titel: Against All Odds: A Chronicle of the Eritrean Revolution

Auteur: Dan Connell

ISBN: 978-1569020463

Uitgeverij: Red Sea Press

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons