Achtergrond

Gaat Balkenende ‘sorry’ zeggen in Suriname?

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

Kathleen Ferrier van het CDA vindt excuses van Nederland alleen zinnig als Suriname dat wenst.

kathleen ferrier
Kathleen Ferrier

Ferrier: “Als de Surinaamse regering kenbaar maakt: Wij kunnen niet door op deze manier met Nederland, het blijft ons dwars zitten dat is iets anders dan de oproep van de heer van Bommel.”
 

Ferrier pleit voor meer aandacht in het onderwijs voor de gezamenlijke geschiedenis van beide landen. Ferrier: “De rol van Nederland in de slavernij moet in de geschiedenisboeken staan. Alle kinderen moeten dit leren.” Ook vind ze dat Surinaamse studenten in Nederland makkelijker stage moeten kunnen lopen. Ferrier: “Op die manier krijg je uitwisseling tussen mensen die een belangrijk deel met elkaar delen. Ieder aspect van de geschiedenis moet bekend zijn ook het slavernijverleden.”

Koloniaal verleden
Harry van Bommel was vorige week zelf op bezoek in Suriname en bood premier Balkenende alvast ‘het goede voorbeeld’. In een stampvol theater in Paramaribo bood hij excuses aan voor het koloniaal verleden van zijn voorouders met de woorden: “Ik voel mij als nazaat van een slavenhouder medeverantwoordelijk voor die donkere bladzijde. 

Overigens betuigde minister Roger van Boxtel in 2001 op een VN-conferentie in Zuid-Afrika al zijn ‘diepe spijt’ namens de Nederlandse regering.

Nationale feestdag
PvdA-Kamerlid en Suriname-woordvoerder Chantal Gill’ard ziet het nut van excuses niet in. “Excuses eisen en dan? Welke structurele winst halen we bij de excuses aanbieden? Zinvoller is dat we lering trekken uit het verleden en dat we gaan inzien dat de afschaffing van de slavernij zowel Nederland als Suriname heeft bevrijd. Het is tijd dat we dat gaan doen.”
 

chantal gillard
Chantal Gill’ard

De economische noodzaak voor Nederland en de strijd van de slaven voor vrijheid heeft bijgedragen aan de afschaffing van de slavernij. Gill’ard benadrukt de rol van Nederland: “Nederland is bevrijd van de ideeën over de slaven en de praktijken die daarbij gepaard gingen.” Gill’ard vraagt zich af namens wie de heer van Bommel spreekt. Volgens haar heeft de Surinaamse ambassade helemaal geen behoefte aan excuses. Ze trekt zich niets aan van de grote groep Afro-Surinamers die zich hier al jaren sterk voor maakt. Gill’ard: “Ik ben er niet van onder de indruk, het draagt niet veel bij aan de toekomst.” Als er in de samenleving voldoende draagvlak is, wil Gill’ard zich in de kamer sterk maken voor een nationale feestdag op 1 juli.

Dit artikel is, met toestemming, overgenomen van de Wereldomroep.

 

Ninsee

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons