‘Ga op zoek naar de mensen achter het gordijn’

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Wie Yetnebersch Negussie (31) Waar Ethiopië Werkt voor Ethiopian center for Disablity and Development, een ngo voor mensen met een handicap door Janneke Juffermans Yetnebersch Negussie is blind, was voorzitter van de anti-aids movement en zet zich al jaren in voor onderwijs aan meisjes. Ze ontving  verschillende nationale en internationale prijzen. Recentelijk werd ze door…

Yetnebersh_NigussieWie Yetnebersch Negussie (31) Waar Ethiopië Werkt voor Ethiopian center for Disablity and Development, een ngo voor mensen met een handicap

door Janneke Juffermans

Yetnebersch Negussie is blind, was voorzitter van de anti-aids movement en zet zich al jaren in voor onderwijs aan meisjes. Ze ontving  verschillende nationale en internationale prijzen. Recentelijk werd ze door de Ethiopische bevolking verkozen tot één van de vijf ‘women of excellence’ in het land.

Je bent enorm gedreven, waar komt je motivatie vandaan?

Er is veel discriminatie in deze wereld. Ik streef naar gelijke kansen voor iedereen, ongeacht sekse, religie of handicap. Als kind ging ik, omdat ik blind was, naar een nonnenschool en groeide ik op met vrouwelijke leiders. Voor mij is het niet vanzelfsprekend dat alleen mannen leiders zijn, integendeel. Dus zet ik me in voor een sterke positie van vrouwen.

Waar maak je je op dit moment zorgen over?

Ethiopië heeft onlangs een wet aangenomen die voorschrijft dat ngo’s geen financiering krijgen van de overheid. En als ze worden gefinancierd door buitenlandse partners, dan mogen ze niet lobbyen voor mensenrechten en democratische principes. Daar maak ik me zorgen over. Rechten en ontwikkeling gaan samen.

Wat staat er morgen op je agenda?

Morgen ga ik weer met de overheid in gesprek. Ik wil lobbyen voor aanpassingen in de genoemde wet.

Welke tips heb je voor de lezers van MyWorld?

Veel mensen die armen willen bereiken, bereiken niet de armsten. Die worden vaak weggemoffeld. Ga daarom op zoek naar degenen die niet in beeld zijn, zelfs niet bij de lokale overheden. Ga op zoek naar mensen achter het gordijn. Vraag het aan mensen in je project of zoek contact met een ngo voor mensen met een handicap. Via hen kom je uit bij de allerarmsten, met of zonder handicap.

Het interview met Yetnebersch Negussie staat in het nieuwe nummer van MyWorld magazine, dat rond 1 december verschijnt.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons