Films die ogen openen

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Hét jaarlijkse internationale film- en debatfestival over mensenrechten, het Movies that Matter Festival, barst op donderdag 22 maart weer los in Den Haag.

Het festival presenteert ruim zeventig indrukwekkende documentaires en speelfilms, dagelijkse debatten, talkshows, muziekoptredens en exposities. Naast diverse thema- en ‘the best of’ programma’s’, zijn er twee hoofdprogramma’s: Amnesty’s A Matter of ACT en Camera Justitia. Een week lang is het Spui in Den Haag een ontmoetingsplek voor publiek en bevlogen gasten uit binnen- en buitenland, waaronder filmmakers, mensenrechtenactivisten en politici.

Hieronder een voorproefje van het programma:

Activisten in de spotlights

Met het hoofdprogramma A Matter of ACT brengt Amnesty International ieder jaar een hommage aan mensenrechtenactivisten. Het festival vertoont tien documentaires waarin helden worden geportretteerd die zich hard maken voor rechtvaardigheid. De meeste activisten zijn te gast op het festival.
In dit competitieprogramma onder meer How to Start a Revolution, een portret van de innemende wetenschapper Dr. Gene Sharp uit Boston, wiens handboek From Dictatorship to Democracy al bijna twintig jaar dé leidraad is voor geweldloze revoluties. Verder een actuele documentaire over het werk en het leven van de Chinese kunsternaar en activist Ai Weiwei – Never Sorry. Museum De Pont in Tilburg en tentoonstellingruimte GEMAK in Den Haag presenteren rond het festival exposities over Ai Weiwei’s artivism.

Camera Justitia
Het tweede hoofdprogramma Camera Justitia presenteert films en debatten die aansluiten bij het werkterrein van het Internationaal Strafhof en de diverse tribunalen in Den Haag. In dit programmaoderdeel onder meer de nieuwe documentaire in de trilogie van Femke en Ilse van Velzen over Congo, Justice for Sale  en Give up Tomorrow, een op internationale festivals gelauwerde documentaire over het verloop van wat in de Filippijnen als het proces van de eeuw wordt gezien.

Festival thema’s en selecties

Andere thema’s die deze festivaleditie uitgelicht worden, zijn de recente ontwikkelingen in de Arabische wereld, met o.a. diverse speelfilms en documentaires waarin de emancipatie van de vrouw in dit werelddeel aan bod komt. Een greep uit dit programma, met als titel Arab Spring:The S(h)equel : Zero Silence, dat onder anderen de Tunesische activiste Lilia Weslaty portretteert. Zij is te gast op het festival. In Cairo 678, de grote filmhit uit Egypte van vlak voor de revolutie, volgen we drie vrouwen die besluiten handtastelijkheden en seksuele vernederingen niet langer te pikken. Et maintenant on va ou? is een  een charmante speelfilm die met lichte toon een oprechte vredesboodschap brengt.
Zaterdag 24 maart staat geheel in het teken van dit Arabische programma, met films, Q&A’s, een workshop e-activism, de talkshow Café Arabica en de hele dag door storytelling.

Zondag 25 maart is het Gypsy Sunday Afternoon, met de vertoning van de film Our School en een spetterend optreden van de 7-koppige gypsyband KAL uit Belgrado.

Kijk voor het gehele programma op: www.moviesthatmatter.nl

RESERVEER NU KAARTEN!

Dit kan online via: www.filmhuisdenhaag.nl, telefonisch via 070.3656030 en 070 3465272
of aan de festivalkassa’s.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons