Achtergrond

Feestje van belastinggeld

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

27 april 2012, een uitnodiging van de Nederlandse ambassade in Lusaka, Zambia voor het vieren van koninginnedag. In januari van dit jaar was ik voor de eerste keer bij een gelegenheid van de Nederlandse ambassade en deze nieuwjaarsborrel was zeer geslaagd. Het is prettig om zo nu en dan je eigen taal te praten met je landgenoten als je voor geruime tijd in het buitenland zit. Dit keer was het koninginnedag en tevens het laatste evenement van de Nederlandse ambassade in Zambia omdat ze vanaf 1 jauari 2013 sluiten.

 

Samen met een andere Nederlandse jongen die ik ken uit Lusaka en onze twee Zambiaanse dames pakken we een taxi richting de residentie van de Nederlandse ambassadeur genaamd Harry Molenaar (een echte ambassadeur van de Nederlandse naamgeving J). Langs de weg was het een chaos van auto’s en mijn gedachte was dat er dichtbij ook een ander evenement was aangezien er bij de nieuwjaarsreceptie ongeveer 40 Nederlanders waren. Fout gegokt, eenmaal binnegekomen in de tuin aanschouwden we een enorme menigte van mensen, eettentjes, barren, obers, serveersters, kaas, bitterballen, frikandellen, friet met satésaus, haring en noem maar op. Wow……dit was even wat anders dan verwacht!

 

Bij binnenkomst was ‘onze’ ambassadeur halverwege zijn speech over de samenwerking tussen Nederland en Zambia en stond iedereen geconcentreerd te luisteren. Het Zambiaanse en het Nederlandse volkslied werd gezongen en gespeeld door een multiculturele band. Naast landgenoten waren er ook een aantal vooraanstaanden Zambianen zoals 2 ministers en Dr. Kenneth Kaunda, de eerste president van Zambia.

 

Ik vernam dat er tijdens de receptie (18 – 20 uur) grofweg 800 mensen waren die volop genoten van de 6 verschillende rode en witte wijnen, heerlijk helder Heineken, ‘ons’ Amstel en alle hapjes en gerechten die er volop aanwezig waren. Na 20 uur begon het feest onder begeleiding van een vers uit Nederland ingevlogen band die verschillende Nederlandstalige liederen ter gehore bracht en de menigte op de dansvloer kreeg.

 

Het was een prachtige unieke ervaring om met honderden landgenoten in Lusaka koninginnedag te vieren en om eindelijk eens te profiteren van de belastingcenten die ingebracht worden door de hardwerkende Nederlander. Nou, eerlijk gezegd vond ik het ongelooflijk dat er zo veel geld gespendeerd wordt aan een overheidsfeestje in het buitenland. De avond werd gedeeltelijk gesponsord maar daarnaast kost het nog een vermogen om voor 800 mensen eten en drinken te verzorgen en een band over te vliegen voor een avond.

 

 

 

 

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons