Achtergrond

FAO waarschuwt voor gevolgen hoge graanprijzen

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

LEAD Technologies Inc. V1.01In het tweejaarlijkse rapport ‘Food Outlook’ schrijft de FAO dat de graanprijzen ook komend jaar op een hoog niveau zullen blijven. Dit zal tot een verdere stijging van de kosten van voedingsmiddelen als brood, pasta, vlees en melk leiden.
 

Voedselrellen

FAO-topman Jaques Diouf noemt de groeiende voedselprijzen een ‘serieus probleem’. Hij vreest zelfs voedselrellen als er niets gebeurt. In landen als Yemen, Burkino Faso en Mexico was dit jaar al sprake van onrust door de hoge voedselprijzen. Veel landen schrappen importtarieven of gaan producten subsidiëren om de hoge prijzen voor de consumenten te compenseren. Sommige kiezen voor prijscontrole, met als duidelijkste voorbeeld Rusland.

 

 

 Raad het woord en win rijst
Een woordspelletje op internet heeft inmiddels voldoende rijst opgeleverd om 50.000 mensen te voeden. Op de site Free Rice kunnen mensen hun vocabulaire testen. Voor elk goed antwoord koopt de site 10 rijstkorrels aan die vervolgens aan het World Food Program (WFP) van de Verenigde Naties worden geschonken. Het geld hiervoor wordt opgehoest door de sponsors van de site. De site is sinds oktober in de lucht en heeft inmiddels al een miljard rijstkorrels opgeleverd. Dat is genoeg om 50.000 mensen te voeden, aldus het WFP.
www.freerice.com

 

Prijscontrole

 

De Russische regering controleert de prijzen van melk, kaas, eieren, plantaardige olie en bepaalde typen brood. Het Kremlin heeft met supermarkten en producenten afgesproken dat de prijzen van deze producten voor de rest van het jaar gelijk blijven met het prijspeil van 15 oktober. De FAO denkt dat nog veel meer landen dergelijke maatregelen zullen nemen. Het Internationaal Monetair Fonds schat dat de prijsinflatie bij voeding in ontwikkelingslanden met 11 procent is gestegen, bij niet-voeding was dit 7 procent.

 
Biobrandstoffen
De blijvende stijgende graanprijzen worden veroorzaakt door productieproblemen en lage oogsten in de belangrijkste exportlanden. Maar ook de hoge vraag naar biobrandstoffen en toenemende transportkosten doen de prijzen voor voedingsmiddelen stijgen. Door de hoge vraag naar biobrandstoffen (ethanol) zal de vraag en de prijs voor maïs, suiker, soja en palmolie tijdens de komende jaren sterk stijgen.

 

FAO

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons