FairPhone in de verkoop

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Vanaf vandaag is de FairPhone via internet te bestellen. Deze ‘eerlijke’ smartphone bevat minder conflictmineralen en is gemaakt onder betere arbeidsomstandigheden dan andere mobieltjes. De FairPhone is een idee van Bas van Abel, hoofd van het Open Design Lab in Amsterdam. Het toestel kost 325 euro. Met de productie van onze mobiele telefoons is veel mis. De…

fairphone_1Vanaf vandaag is de FairPhone via internet te bestellen. Deze ‘eerlijke’ smartphone bevat minder conflictmineralen en is gemaakt onder betere arbeidsomstandigheden dan andere mobieltjes. De FairPhone is een idee van Bas van Abel, hoofd van het Open Design Lab in Amsterdam. Het toestel kost 325 euro.

Met de productie van onze mobiele telefoons is veel mis. De toestellen bevatten grondstoffen uit ‘conflictmijnen’ in Congo. Lokale rebellenleiders gebruiken de winsten van deze grondstoffen om de oorlog in de regio gaande te houden. De grondstoffen gaan vervolgens naar China, waar de telefoons onder vaak slechte arbeidsomstandigheden in elkaar worden gezet. En afgedankte telefoons belanden als e-waste op de schroothoop in Afrika.  

De FairPhone gebruikt zoveel mogelijk ‘conflictvrije’ grondstoffen. Zo wordt het tin in de FairPhones gewonnen in een ‘conflictvrije’ Congolese mijn. De productie vindt plaats in een Chinees bedrijf met acceptabele arbeidsomstandigheden. Helemaal ‘eerlijk’ is de FaipPhone overigens niet. Zo is slechts een klein deel van de grondstoffen ‘conflictvrij’. Maar in alle mijnen, ook de conflictvrije, komt kinderarbeid voor.

Volgens initiatiefnemer Bas van Abel is een echt ‘eerlijke’ smartphone nog een illusie: daarvoor is het productieproces te complex, zo liet hij weten in interviews op Radio en en bij Pauw & Witteman. Een telefoon bevat duizenden grondstoffen en de productieketen is lang en ingewikkeld. Het is onmogelijk om daar helemaal greep op te krijgen. Van Abel vindt echter dat bedrijven en consumenten zich niet achter die ‘complexiteit’ mogen verschuilen. Het uitgangspunt van FairPhone is: gewoon beginnen, en stapsgewijs het productieproces verbeteren.

De FairPhone is te koop via het crowdfunding-principe. Zodra er vijfduizend bestellingen zijn, wordt de smartphone in productie genomen. Naar verwachting verschijnen dit najaar de eerste exemplaren. Spetterende verkoopcijfers verwacht FairPhone niet. Het belangrijkste doel is om de trend te zetten, consumenten bewust te maken en grote bedrijven mee te krijgen. Inmiddels hebben KPN, Vodafone en Sony Ericsson zich aan het project verbonden.

Meer informatie: www.fairphone.com. Bekijk hier de uitzending over FairPhone en ‘conflictvrije tin’ bij Pauw & Witteman.  En lees hier het interview met Bas van Abel op Android Planet.

 

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons