Esther Peereboom: “Geld is wel essentieel”

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Esther Peereboom heeft een plan: haar eigen project opzetten in Sierra Leone. Jongeren helpen met beurzen en life skills-trainingen. Deze keer aflevering 3, waarin Esther net terug is van een bezoek aan Sierra Leone HOE WAS HET? “Super. Het was heerlijk om terug te zijn na drie jaar. Je ziet de ontwikkeling, er zijn wegen…

Esther Peereboom heeft een plan: haar eigen project opzetten in Sierra Leone. Jongeren helpen met beurzen en life skills-trainingen. Deze keer aflevering 3, waarin Esther net terug is van een bezoek aan Sierra Leone

HOE WAS HET?
“Super. Het was heerlijk om terug te zijn na drie jaar. Je ziet de ontwikkeling, er zijn wegen gebouwd, maar de mindset van de mensen is niet veranderd. Werkethos en langetermijndenken zijn nog steeds lastige begrippen. De frustratie daarover proef je bij Sierra Leonezen die teruggekeerd zijn. Mijn programma komt daarom als geroepen. De combinatie van
life skills-trainingen, persoonlijke begeleiding en beurzen heb je daar nog niet. Bij bedrijven en organisaties kreeg ik enthousiaste reacties: ‘Dat is een plek waar we personeel vandaan kunnen halen’.

WAT DEED HET MET JE?
“Ik merkte dat ik anders – ook wel kritischer – naar Freetown keek. Ik wil er niet meer leven zoals de vorige keer. Toen vond ik het geen probleem om zonder stromend water te zitten. Nu had ik belangrijke afspraken, en wilde ik er verzorgd uitzien. Het wordt nog een hele kluif om mijn project alleen op te starten, daar werd ik mee geconfronteerd. Buitenlanders, hoe zeg ik dat tactisch, worden niet bepaald met open armen ontvangen.

Het aanvragen van de ngo-status wordt een worsteling. En op een ochtend stond de immigratiedienst op mijn stoep en nam mijn paspoort in. Ze waren getipt dat er veel blanken in één huis woonden.”

KNAP VERVELEND.
“Het prijspeil viel me ook tegen. De prijzen zijn twee, drie keer over de kop gegaan. Ik heb mijn begroting flink aan moeten passen. Een fondsenwerver, die op een no cure, no paybasis werkt, zou een uitkomst zijn.”

JE ZOU IN JULI VERTREKKEN.
“Ja, maar dat staat nu op losse schroeven, zolang ik geld tekort kom. Ik geloof er nog steeds heel erg in en ik kan nu ook mensen met kennis in het land zelf inzetten om de duurzaamheid van het programma te verhogen. Maar dat geld is wel essentieel.”

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons