Achtergrond

Eritrea botst met Ethiopië: een afleidingsmanoeuvre?

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Ethiopië en Eritrea zijn militair gebotst in het grensgebied in de buurt van Tsorona. Tsorona is één van de omstreden dorpen in het grensgebied tussen de twee landen. Bloomberg heeft over het incident bericht en later bevestigden Ethiopië en Eritrea het opgelaaide grensconflict. Het is afwachten of er sprake is van een geïsoleerd incident.

[[nid:47041]]

De schermutselingen komen daags nadat de VN-onderzoekscommissie haar conclusies heeft gepresenteerd dat misdaden tegen de menselijkheid in Eritrea wijdverspreid zijn en nog steeds plaats vinden. De VN-onderzoekscommissie heeft de VN-mensenrechtenraad geadviseerd om de zaak te verwijzen naar de VN-Veiligheidsraad.

Geen verrassing

Botsingen in de grensgebieden komen niet als een verrassing. In de afgelopen maanden hebben beide partijen hun militaire aanwezigheid aan de grens opgebouwd en de situatie aan de grens is gespannen. In de afgelopen dagen zouden bewegingen plaatsgevonden hebben aan beide kanten van de grens in de regio Tsorona.

De mogelijkheid van een oorlog is zeer zorgelijk. De Afrikaanse Unie zou moeten ingrijpen om bloedvergieten te voorkomen. De Afrikaanse Unie kan dit doen via de Unie’s vrede en veiligheidsraad. De EU en de VS zouden als getuigen moeten optreden om te zien of de vrede gehandhaafd blijft en moet oproepen alle gevechten te staken.

Eritreeërs massaal op de vlucht

Elke maand vluchten ongeveer 5000 mensen uit Eritrea. Jongeren ondernemen gevaarlijke reizen, nemen het risico van deportaties in Sudan en trotseren foltering, afpersing en de mogelijkheid van een gewisse dood in Libië. In de afgelopen week zijn opnieuw honderden Eritreeërs gestorven in de Middellandse Zee en op de sociale media verschijnen veel aankondigingen waarin het verlies van dierbaren wordt vermeld.

Het vooruitzicht van de oorlog kan de hachelijke situatie verergeren van al degenen die in de verplichte nationale dienstplicht zitten in Eritrea

Het vooruitzicht van de oorlog kan de hachelijke situatie verergeren van al degenen die in de verplichte nationale dienstplicht zitten in Eritrea. In de laatste oorlog van 1998 tussen Eritrea en Ethiopië werden er meer dan 100.000 mensen gedood.

De Eritrese pro-justitie beweging Freedom Friday of Arbi Harnet heeft de oorlogstaal sterk bekritiseerd: "Oorlog is niet in het belang van Eritrea en we willen graag onze mensen mobiliseren binnen en buiten Eritrea om op te staan ​​tegen President Isayas Afewerki om te protesteren tegen deze oorlog en te stoppen met zijn destructieve agenda voordat het resulteert in meer doden." Ook andere berichten op social media roepen een "Nee tegen de oorlog".

Misdaad tegen de menselijkheid

De VN-onderzoekscommissie geeft een donker beeld van de situatie in Eritrea. Geschat wordt dat 300.000 tot 400.000 mensen leven in slavernij, en de Commissie vond dat de onbepaalde nationale dienstplicht een misdaad tegen de menselijkheid was.

Het rapport stelt dat "Misdaden tegen de menselijkheid zijn gepleegd op een wijdverbreide en systematische wijze in Eritrese detentiecentra, militaire trainingskampen en andere locaties in het land in de afgelopen 25 jaar."

De grove schendingen van de mensenrechten vinden plaats achter de muren van detentiecentra en in militaire trainingskampen

Het rapport concludeert dat "de aard van de grove schendingen van de mensenrechten in Eritrea gedocumenteerd door de Commissie … niet gepleegd zijn in de straten van Asmara, maar achter de muren van detentiecentra en in militaire trainingskampen. Martelingen en verkrachtingen worden normaliter niet gepleegd in de open lucht."

Façade van rust en normaliteit

Het verslag vermeldt verder dat "de façade van rust en normaliteit die een bezoeker aan het land toelachen, beperkt zijn tot delen van de hoofdstad; deze situatie wordt gelogenstraft door de consistente patronen van ernstige schendingen van de mensenrechten."

Het vooruitzicht van de oorlog zal de façade van rust zeker verstoren, niet alleen in Eritrea, maar in de hele regio van de Hoorn.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons