Achtergrond

Erik Bos wint Simon Jelsma Award

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

“Dit is waanzinnig, ik ben heel trots op deze prijs.” Erik Bos, oprichter van de Libre Foundation, is de winnaar van de eerste Simon Jelsma Award.

De prijs, in het leven geroepen door Oxfam Novib, is bedoeld als aanmoediging voor jonge getalenteerde Nederlanders die zich ‘met hart en ziel inzetten voor een rechtvaardige wereld zonder armoede’. “Met een combinatie van ondernemerschap en oprechte betrokkenheid financiert hij activiteiten in ontwikkelingslanden. Echt in de geest van Simon Jelsma”, klinkt het uit het juryrapport. 

Bos ontvangt de prijs uit handen van juryvoorzitter Herman Tjeenk Willink. “Ik ben vooral trots op de mensen met wie ik dit allemaal doe. Mensen die naast hun vaste baan zich vrijwillig inzetten voor Libre”, is de eerste reactie van een geëmotioneerde Bos.

Onder toeziend oog van de nabestaanden van Oxfam Novib-oprichter Simon Jelsma, die op 15 november 2011 overleed, geeft hij na de prijsuitreiking een preek. Niet op een zeepkist zoals Jelsma dat vroeger deed, maar wel vanuit het hart. “Ik heb in onder meer Zuid-Afrika en Peru gewoond. Daar heb ik veel ellende gezien. Maar ik werd er niet moedeloos van, ik kreeg juist het gevoel dat we er met z’n allen wat aan moeten doen. Niet bang zijn, maar aanpakken. Daarom ben ik Libre begonnen. En we gaan net zo lang door tot de wereld waarin wij geloven bestaat.”

Bos richtte de Libre Foundation vier jaar geleden op. De stichting biedt opleidingen aan leiders van kleinschalige NGO’s in ontwikkelingslanden. De 60 aangesloten professionele trainers bieden een deel van hun tijd aan. Het budget wordt  gegenereerd uit de betalingen van de NGO’s, los van overheidssubsidie. Libre is actief in onder meer Peru, Zuid-Afrika, Rwanda, Kenia, Ghana en Sierra Leone.

In de geest van Simon Jelsma
“Als je diepe wortels hebt, kun je grote hoogtes bereiken. Net als Simon Jelsma”, zegt Farah Karimi, directeur van Oxfam Novib. “Hij waarschuwde in de jaren ’50 al voor vervreemding. Hij ging op pleinen staan en riep mensen op om met elkaar het debat aan te gaan en samen in actie te komen om te strijden tegen armoede. Mensen die het voortouw daarin nemen zijn belangrijker dan ooit nu de internationale solidariteit onder druk staat.”

De Simon Jelsma Award wordt elke twee jaar uitgereikt. Dit jaar was de eerste editie. De winnaar treedt automatisch toe tot de jury van de volgende verkiezing en krijgt een geldbedrag van 3000 euro. “Dat bedrag stop ik volledig in mijn stichting”, aldus een trotse Bos.

Foto: Hans Paul Alting von Geusau

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons